Categorieën

Service

Kruik, een verleidelijke zaak van een ondernemende dame

Kruik, een verleidelijke zaak van een ondernemende dame
Winkelen

Kruik, een verleidelijke zaak van een ondernemende dame

  • Ted Konings
  • 27-01-2024
  • Winkelen
Kruik, een verleidelijke zaak van een ondernemende dame

De dames van Kruik, met tweede van links Svetlana Bondar; foto's: Ted Konings


SCHIEDAM - Kruik heet de winkel van Svetlana Bondar. Een bijzonder initiatief van een ondernemende vrouw. Een vluchteling uit Oekraïne.

Vier maanden heeft ze met hulp van enkele vrienden en bekenden gewerkt aan de winkel op de Broersvest. Het resultaat mag er zijn: een vrolijke, feestelijke winkel, een waar walhalla voor wie zich de chocolade graag laat proeven. Vanmiddag ging die open.

Het verhaal is vrij simpel, vertelt Bondar via een vriendin die tolkt. Want door de drukte wil het met de lessen Nederlands nog niet erg vlotten - en ook andere buitenlandse talen die we in Nederland een beetje beheersen, spreekt ze niet. “Je kan stilzitten, of je kan ondernemen.” En Svetlana Bondar kiest duidelijk voor het laatste.

Dat deed ze thuis in Oekraïne ook al. Ze was daar eigenaar van verschillende ondernemingen, en is dat nog steeds, zo vertelt haar financiële man. Die heeft goede ingangen in de gemeenschap van Oekraïense vluchtelingen, en weet dat veel mensen uit het land in oorlog een ondernemende inslag hebben en graag werken voor hun geld. Hij weet dat er in Nederland ondertussen zo’n negenhonderd bedrijfjes zijn gestart door mensen die sinds 24 februari 2022 naar Nederland zijn gevlucht.

Bondar dacht eerst aan een supermarkt, maar daarvoor bleken de vereisten dermate hoog dat ze er vanaf zag. Gaandeweg verlegde ze haar inzet naar dat van de delicatessen. Uit Oekraïne, maar zeker ook uit België. Daar koopt ze de chocola in die het belangrijkste product zijn dat ze aan de Schiedamse vrouw/man wil brengen. 

Maar daar blijft het dus niet bij: zoetigheden, dranken en andere lekkernijen uit haar geboorteland, biologisch gekweekt en op milieuvriendelijke manier gemaakt. En de naam Kruik? Die vond ze gewoon leuk klinken.

Bondar woont in Rotterdam-Zuid, samen met andere vrouwen die uit het land zijn gevlucht, in een deel van een ouderencomplex dat leeg kwam te staan. “Maar het Zuidplein trok haar niet als plek voor de winkel”, vertelt de vriendin/tolk. In plaats daarvan kwam ze terecht in het ‘gezellige Schiedam’. Naast de oude ingang van de Passage, op een stuk Broersvest met nummer 57, waar er ook een flinke langsloop is. En oh ja: de winkel is alle dagen open!

Van de winkel verwacht ze veel. Vanmiddag werden vrienden en bekenden en ook het winkelend publiek uitgenodigd voor een proeverij, om samen de winkel in feestelijke stemming te openen. Hetgeen Svetlana Bondar (47) is gelukt, zo moge blijken uit bijgaande foto’s.