Categorieën

Service

Kunst Werkt is vanaf vandaag open in Lange Nieuwstraat

Kunst Werkt is vanaf vandaag open in Lange Nieuwstraat
Uit

Kunst Werkt is vanaf vandaag open in Lange Nieuwstraat

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 10-06-2022
  • Uit
Kunst Werkt is vanaf vandaag open in Lange Nieuwstraat

V.r.n.l. Wim van Es, bestuurslid Stichting Kunst Werkt, Arno Bauman, deelnemer en curator van de openingstentoonstelling en zijn echtgenote Yolanda Senfdoor; foto's: Louise Melchers


SCHIEDAM - Stichting Kunst Werkt is sinds vandaag open op de nieuwe locatie aan de Lange Nieuwstraat.

Kunst Werkt beschikt hier over een expositieruimte van circa 140 vierkante meter vloeroppervlakte, plus een keuken en toiletgroep. Dat is twintig vierkante meter expositieruimte meer dan op de locatie waar de stichting vandaan komt, te weten het pand Boterstraat 81.

Kunst Werkt was daar drie dagen in de week open (vrijdag, zaterdag, zondag). Op deze nieuwe locatie en met de openingstentoonstelling ‘De magie van Polaroid. Een expositie over direktklaarfotografie in Nederland’ wordt een proef genomen met een verruiming van de openingstijden door ook op donderdag open te gaan. "Een voordeel van de nieuwe locatie is dat ook als we gesloten zijn, de voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. Dat kon aan de Boterstraat niet", zegt Petra van der Ham, secretaris bij de stichting. 

Aanstaande zondag vindt de officiële opening plaats. De openingshandeling wordt om 15.30 uur verricht door wethouder Marcel Houtkamp. 

Naast Kunst Werkt komen galeries. Rechts (met je rug naar de straat) is een uitbreiding van Art Gallery Voûte. Links komt St. Tone & Image, een voortzetting van De Fotowerkplaats. De drie instellingen presenteren zich gezamenlijk als Art Centre Schiedam. Zo kent het oude postkantoor nu een bezetting - met rechts van het Art Centre de winkel Van Meurs Concepts - die publiek kan trekken en waarmee dit voormalige kantoor weer 'smoel' heeft, kort nadat de bewoners hun woning hebben betrokken in Het Blauwhuiskwartier.

Een opvallend element in de pui van Stichting Kunst Werkt is een glazen raam uit een in Nieuw Mathenesse in Schiedam gesloopte betonpalenfabriek. Dit raam werd door het personeel van de fabriek in 1966 aangeboden. Het oude postkantoor dateert eveneens uit 1966. Het is door de Historische Vereniging Schiedam (HVS) van de sloop gered en in bruikleen gegeven aan de Kunst Werkt. Binnenkort wordt de ruit officieel onthuld door Han van der Horst, de voorzitter van de HVS.