Categorieën

Service

Lamers onthult zijn laatste Vriendenfles en wordt erelid

Lamers onthult zijn laatste Vriendenfles en wordt erelid
Nieuws

Lamers onthult zijn laatste Vriendenfles en wordt erelid

  • Redactie
  • 20-02-2023
  • Nieuws
Lamers onthult zijn laatste Vriendenfles en wordt erelid

Lamers werd erelid; foto: Jenevermuseum


SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers heeft zondag in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam zijn laatste Vriendenfles onthuld. Tien jaar geleden onthulde Lamers als eerste daad na zijn benoeming tot burgemeester in de Jeneverstad de Vriendenfles; een speciale uitgave van de Vrienden van het Jenevermuseum,

De vereniging vraagt jaarlijks een andere kunstenaar om het etiket te ontwerpen. De fles bevat de traditionele moutwijn van het museum. Lamers is volgens het museum ‘apetrots’ op de verzameling Vriendenflessen die hij inmiddels heeft opgebouwd. Ze staan allemaal op zijn werkkamer in het Stadskantoor en hij laat zijn bezoekers er naar zeggen van het museum graag mee kennismaken.

De burgemeester verrichtte de officiële daad overigens samen met de-kunstenaar-van-het- jaar Aldo Hoeben. Hij heeft het ontwerp gemaakt. Alle 130 Vriendenflessen hebben een verschillend etiket, dat ontleend is aan het vuur dat de jeneverstokers gebruiken bij de brandersketel. De Vriendenfles 2023 heeft naast de gebruikelijke informatie op de achterzijde ook een QR-code. Lamers noemde deze digitale dimensie 'een mooi voorbeeld van innovatie op het gebied van de kunst'. Voor Hoeben was het ontwerp een uitdaging, die past in zijn zoektocht. “Er moet altijd een technologische component in zitten."

Voorzitter Jos Poolman van de Vriendenvereniging had nog een bijzondere verrassing voor de burgemeester in petto. Hij maakte bekend dat het bestuur Lamers heeft benoemd tot erelid van de vereniging. De burgemeester kon dus met een Vriendenfles en een oorkonde na zijn laatste onthulling huiswaarts keren.