Categorieën

Service

Lamers verbolgen: asielzoekers mogelijk naar Schiedam

Lamers verbolgen: asielzoekers mogelijk naar Schiedam
Nieuws

Lamers verbolgen: asielzoekers mogelijk naar Schiedam

  • Redactie
  • 15-12-2021
  • Nieuws
Lamers verbolgen: asielzoekers mogelijk naar Schiedam

In Vlaardingen worden asielzoekers opgevangen op De Amsterdam aan de Oosthavenkade


SCHIEDAM - De oplettende nieuwsvolger had het wellicht al verwacht: gisteren kondigde burgemeester Cor Lamers aan dat er later in de week zal worden gesproken over het huisvesten van vluchtelingen in de regio Rotterdam-Rijnmond, mogelijk ook in Schiedam.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie had de afgelopen dagen contact genomen met verschillende stadhuizen in de land. De ‘opgaven ten aanzien van het realiseren van extra opvangplekken voor asielzoekers in 2021 niet zullen worden behaald’. “Daarmee ontstaat het onaanvaardbare risico dat de Nederlandse Staat niet kan voldoen aan de EU- en internationaalrechtelijke verplichting om aan asielzoekers menswaardige opvangvoorzieningen te bieden”, zo schreef zij gisteren aan de kamer. 

Behalve de gemeenten Gorinchem en Enschede was ook de ‘regio Rotterdam’ benaderd.  Niet met een beleefd verzoek, maar met een zogenaamde aanwijzing, een zwaar middel dat de rijksoverheid heeft om lagere overheden te dwingen zaken al dan niet te doen. “Het geven van een aanwijzing tot het realiseren van acute noodopvanglocaties is een laatste middel om de inzet van crisisnoodopvang te voorkomen of het niet meer kunnen voldoen aan de verplichting tot opvang van asielzoekers”, aldus Broekers-Knol.

Gisteravond in de raadsvergadering lichtte Lamers toe hoe wat dat voor consequenties voor Schiedam heeft, immers onderdeel van de regio Rotterdam. “Vanochtend vroeg is bekend geworden dat de staatssecretaris van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een aanwijzing hebben gegeven om bijna per direct vijfhonderd asielzoekers nieuw ingestroomd in het land te huisvesten”, aldus de burgemeester aan de raad. “Dat vanwege de acute situatie bij het COA in Ter Apel en in het land.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde al verbolgen over deze stap van ‘Den Haag’. Het voelde volgens de Rotterdamse burgemeester als ‘een tik op de neus’. “Daar hou ik niet van; dat voelt onverdiend.” De staatssecretaris was volgens hem niet op andere gedachten te brengen. Maandagmiddag bespraken de verschillende burgemeesters in de regio de zaak.

Lamers toonde zich aan de Schiedamse raad eveneens ‘not amused’: “Ik zal u niet zeggen wat we daarvan vinden. Maar als ik zeg dat we er niet zo happy mee zijn, dan begrijpt u dat. Afgelopen weken heeft de regio Rotterdam-Rijnmond vijfhonderd, komende week loopt dat zelfs op naar zevenhonderd plaatsen georganiseerd met onder meer de cruiseschepen die her en der in de haven worden gelegd. Ik vind dat de regio daar een geweldige prestatie heeft geleverd.”

Die opvang op cruiseschepen was nog ‘op vrijwillige basis’. “Het kabinet staat nu echt met de rug tegen de muur. Het heeft ook een aanwijzing gegeven voor een paar concrete locaties, in Gorinchem en Enschede.” De aanwijzing voor Rotterdam-Rijnmond is een algemene, niet gekoppeld aan een locatie, en evenmin aan een gemeente. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de aanwijzing doorzetten in een aanwezig voor individuele burgemeesters. Lamers: “We hebben deze week overleg met elkaar over de wijze waarop dat gebeurt en wie het meest in staat is om een bijdrage te leveren aan die taakstelling en of we die taakstelling kunnen realiseren.”

Om af te sluiten met een vraag aan staatssecretaris en minister. “We zijn toch aardig verrast door deze ontwikkeling. En we vragen ons serieus af waarom de Rotterdamse regio deze aanwijzing heeft gekregen, en niet andere grootstedelijke regio’s in het land. Dat is een vraag die misschien niet aan ons is. Maar je mag hem wel stellen.”

Lamers stelt ‘te hopen’ dat hij de gemeenteraad ‘eind deze week’ meer inhoudelijke informatie kan geven over de opgave en de consequenties voor Schiedam.