Categorieën

Service

Leerling stedelijk gymnasium scoort op Biologie Olympiade

Leerling stedelijk gymnasium scoort op Biologie Olympiade
Onderwijs

Leerling stedelijk gymnasium scoort op Biologie Olympiade

  • Redactie
  • 11-07-2023
  • Onderwijs
Leerling stedelijk gymnasium scoort op Biologie Olympiade

Jochem Kistemaker (tweede van rechts), won brons; foto: Biologie Olympiade


SCHIEDAM - De vier beste biologieleerlingen van Nederland namen afgelopen week in de Verenigde Arabische Emiraten deel aan de 34ste Internationale Biologie Olympiade. Jochem Kistemaker van het Stedelijk Gymnasium Schiedam behaalde 'brons'.

Farah May (17) van het Calandlyceum in Amsterdam scoorde een zilveren medaille. Zij werd 76e van de wereld, in een groep van bijna driehonderd deelnemers. Thomas van Loon (18) van het Norbertus Gertrudis Lyceum in Roosendaal, Demian Brantjes (17) van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, en Jochem Kistemaker (16) van het Stedelijk Gymnasium Schiedam behaalden bronzen medailles. De topscore ging naar een leerling uit de Verenigde Staten.

“Het klinkt raar, maar het is echt leuk om deze moeilijke toetsen te maken. Ik ben trots op mijn zilver!”, aldus Farah May. De leerlingen maakten tijdens de olympiade vier grote en ingewikkelde practicumtoetsen en twee lange theorietoetsen over allerlei uiteenlopende biologieonderwerpen. “Je denkt soms dat je het helemaal verprutst hebt, maar dan hoor je dat iedereen het moeilijk vond en krijg je weer hoop”, aldus Jochem Kistemaker.

De Internationale Biologie Olympiade is de grootste biologiewedstrijd ter wereld. De beste middelbare scholieren uit 75 landen kwamen ervoor bij elkaar in de Verenigde Arabische Emiraten. Na een week wedstrijd werden gisteren alle winnaars feestelijk gehuldigd. Bij de internationale olympiade ontvangt tien procent van de deelnemers een gouden medaille, twintig procent zilver en dertig procent brons.

“De leerlingen hebben het naar omstandigheden echt goed gedaan”, blikt teamleider Roel Baars terug. “De planning liet het niet toe om vooraf veel te trainen en de competitie was sterk dit jaar. De cultuurshock was ook forser dan we gedacht hadden. Dat Farah dan zilver wint en de jongens alle drie brons, is hartstikke goed!” Winnaar Thomas van Loon is ook positief: “Zo maak je nog eens iets mee! De toetsen gaan dan wel over biologie, maar je leert ook een hoop over nieuwe culturen en gebruiken. Ik had dit nooit willen missen!”

Zowel Kistemaker als Demian Brantjes zitten in de 5e klas en kunnen volgend jaar nog een keer meedoen.

Stedelijk Gymnasium Schiedam

Valeriusstraat 31, Schiedam

Meer over Stedelijk Gymnasium Schiedam →