Categorieën

Service

Jochem Kistemaker wint wetenschapsolympiade

Jochem Kistemaker wint wetenschapsolympiade
Onderwijs

Jochem Kistemaker wint wetenschapsolympiade

  • Redactie
  • 30-01-2024
  • Onderwijs
Jochem Kistemaker wint wetenschapsolympiade

Jochem Kistemaker (tweede van rechts) won vorig jaar brons tijdens de Biologie Olympiade


SCHIEDAM – Jochem Kistemaker, leerling van het Stedelijk Gymnasium Schiedam, hoorde in het team dat vrijdag de nationale eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) won.

Zijn team bestond uit leerlingen van meerdere scholen: Kistemaker won met Robert Stepanyan (Trevianum, Sittard) en Kjeld Zwitserloot (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel). De tweede plaats ging naar het gemengde scholenteam dat bestaat uit Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en Matthijs de Ruiter (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen).

De derde prijs in de eindronde, die werd gehouden op de 'HAN University of Applied Sciences' in Nijmegen ging naar een team van het Leidsche Rijn College (Utrecht) dat bestond uit Avi Chopra, Meike Muntendam en Frédérique Scheffrahn. Dit team is ook de winnaar van de NL Talentenfondsprijs. 

De twee eerste teams vertegenwoordigen Nederland op de EOES-2024. Die wordt van 7 tot en met 14 april gehouden in Luxemburg, met deelname uit praktisch alle EU-landen. Het team uit Utrecht is het reserve team en mag dankzij de NL Talentenfondsprijs ook meedoen aan het trainingsprogramma voor EOES-2024.

De EOES is een olympiade met een groot praktisch en experimenteel karakter. Zij brengt scholieren in contact met de toegepaste wetenschap. De deelnemers moesten tijdens deze tweedaagse E210, ofwel benzoëzuur onderzoeken. Dat dient met name als conserveermiddel en wordt veel gebruikt in onder meer jam, mayonaise en frisdranken. De leerlingen starten met de chemische synthese van benzoëzuur door middel van een refluxreactie.

Na filtratie en drogen van het eindproduct werd de opbrengst bepaald. De zuiverheid van het zelfgemaakte benzoëzuur werd spectrofotometrisch gemeten en gecontroleerd met dunnelaagchromatografie. Op de tweede dag bedachten de leerlingen een methode om de remmende werking van het zelf gesynthetiseerde benzoëzuur te bepalen. Daarna werd de remming van de bacteriegroei verder onderzocht met de Kirby-Bauer-methode, ook wel bekend als de schijfdiffusietest. Deze methode wordt ook vaak gebruikt om de gevoeligheid voor antibiotica te testen.

De EOES vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor wetenschap en technologie. En om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers van de EOES zijn bij de start van de wedstrijd zestien jaar of jonger. 

Vorig jaar won Kistemaker brons tijdens de Biologie Olympiade, zie hier.