Categorieën

Service

Lidwina en Roger Pluijm

Lidwina en Roger Pluijm
Uit

Lidwina en Roger Pluijm

  • Han van der Horst
  • 11-02-2024
  • Uit
Lidwina en Roger Pluijm

De Rua Santa Liduína in de Braziliaanse toeristenstad Fortaleza


COLUMN - Van de week liet Schiedam24 Roger Pluijm aan het woord die bang is dat we in het jubileumjaar 2025 de heilige Lidwina vergeten. Dat zal wel meevallen. Eerst moeten wij een belangrijk misverstand uit de weg ruimen. Ze is niet de Schiedamse stadsheilige. Dat is Sint Johannes de Doper aan wie dan ook de Grote Kerk gewijd is. Lidwina is wel de enige lokale heilige, die hier is geboren en getogen. Het was een veelzijdige figuur die dan ook op uiteenlopende manieren herdacht moet worden. Ze heeft op haar manier betekenis gegeven aan ziekte en lijden maar ze maakte ook deel uit van een soort oppositiebeweging binnen de katholieke kerk, die bezwaar maakte tegen misbruiken en corruptie. Omdat zij naar eigen zeggen verschijningen kreeg van Maria, genoot zij groot gezag. Ze kon uitspraken doen om priesters heen. Ze kon zich op haar ziekbed ontwikkelen tot een moreel kompas. Daar moeten we in het jubileumjaar iets mee kunnen.

Officieel heilig verklaard is Lidwina nooit. In de negentiende eeuw stelde de paus vast dat zij algemeen werd vereerd door gelovigen en dat dit een goede zaak was. Dat is eigenlijk nog mooier.

Ander element: Roger Pluijm stelt terecht vast dat Lidwina ook in andere delen van de wereld bekendheid geniet, Daar kunnen we gebruik van maken bij de promotie van Schiedam in het jubileumjaar. Zelf ben ik geboren in de Sint Liduinastraat in het westen. Zijn er nog meer Lidwinastraten? Dan ga je tegenwoordig even googlen. Er zijn Lidwinastraten in Eindhoven, Etten, Vught, Bemmel, Schijndel en Leudal. 

Ok, daar raken we niet meteen van onder de indruk. Maar nu Brazilië: er bestaat een Avenida Santa Liduína in Serra, deelstaat Espirtito Santo, een Travessa Santa Liduína in Planalto, Natal en een Rua Santa Liduína in Fortaleza, Cearà. In die stad is ook een kapel voor onze Schiedamse heilige die is opgenomen in de parochiekerk van O.L.V van Altijddurende Bijstand. In Canada hebben de katholieke ijshockeyers Lidwina als beschermheilige gekozen. 

Daar moet inderdaad wat mee te doen zijn.