Categorieën

Service

Lintjesregen in Schiedam

Lintjesregen in Schiedam
Nieuws

Lintjesregen in Schiedam

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 26-04-2022
  • Nieuws
Lintjesregen in Schiedam

Er werden lintjes uitgereikt bij Theater aan de Schie; foto's: Rob van der Stel


SCHIEDAM - Vanmorgen werd aan een hele groep Schiedammers ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Lamers. Dat gebeurde in de foyer van Theater aan de Schie.

Janna Kruijsifix-van Dommelen
Janna Kruijsifix-van Dommelen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Kruijsifix-van Dommelen was actief als vrijwilligster in de zorg voor de Argos-groep bij zorginstelling DrieMaasStede. In 2020 was zij al ruim 29 jaar actief. Door de Coronapandemie en haar kwetsbare leeftijd heeft zij haar activiteiten nu alsnog moeten neerleggen, maar voor haar trouwe inzet bij DrieMaasStede wordt zij alom geprezen. Vijf dagdelen per week was de decoranda actief. Dankzij haar konden activiteiten die niet standaard bij de zorg horen toch doorgaan. Daarmee zorgde zij voor ontspanning van de bewoners, die even hun gedachten konden verzetten. Bijvoorbeeld via een bingo.

Teun van Aaken
Teun van Aaken is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Aaken is al sinds 1986 nauw betrokken bij Excelsior’20. In de sportwereld is deze Schiedamse omnivereniging een bekende naam en het is een van de grootste verenigingen van de stad. De decorandus heeft tal van functies bekleed, van bardienstmedewerker tot Prins Carnaval. Ook heel belangrijk was zijn lidmaatschap van het bestuur. Momenteel houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met onderhoudswerkzaamheden op het terrein. Die jarenlange trouwe inzet en voorbeeldfunctie voor andere vrijwilligers werd binnen de vereniging eerder al beloond met de titel ‘Lid van verdienste’.

Janet van Huisstede
Janet van Huisstede is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van Huisstede zet zich al vele jaren in voor de maatschappij. Dit doet zij op diverse vlakken. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat zij iemand is met een groot hart voor Schiedam. Zij zet zich in voor de promotie van de stad. Zij voelt zich bij tal van onderwerpen en activiteiten in de stad betrokken en altijd met een positieve inslag. Zij heeft een goede kijk op initiatieven in de stad en zet zich voor vele daarvan ook in. Dat begon al in 1996, toen zij zich inzette om een afgebrande molen in Schiedam te herstellen. Die stadsbrede blik komt ook tot uiting in haar deelname aan de Rotaryclub De Veste, waarmee zij diverse goede doelen steunt. Haar maatschappelijke kracht blijkt onder meer uit haar inzet tot het oprichten van een hospice in deze regio. Janet van Huisstede zet(te) zich daarnaast op diverse manieren in voor Schiedam en zijn inwoners. Of het nu om culturele initiatieven gaat (SuikerZoet Filmfestival, theatergezelschap De Stokerij) of activiteiten voor kinderen in de zomervakantie (Kids Bouwdorp), de decoranda maakt zich er altijd hard voor.

Celal Abbas Koçak
Celal Abbas Koçak is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Koçak is al sinds de oprichting van het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond (ACCR) actief als vrijwilliger. Het ACCR is de centrale locatie voor alle Alevieten in de regio Rotterdam-Rijnmond. Niet alleen de Alevieten in Schiedam, maar in de hele regio Rijnmond hebben derhalve profijt van het ACCR, mede dankzij de grote inzet van Celal Abbas Koçak. Vanuit verschillende soorten (ondersteunende) commissies heeft hij het ACCR doen en zien groeien. Zo was/is hij lid van Raad van bestuur, de Geloofsraad, de Raad van Discipline, en de Raad van Toezicht. Ook is hij conciërge geweest.

Aad van Elswijk
Aad van Elswijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Elswijk zet zich al sinds 1990 vele uren per week onbezoldigd én bijzonder toegewijd in voor de St Mary's Anglican Episcopal Church Rotterdam Delfshaven. Hij houdt zich bezig met een uiteenlopend palet van activiteiten en heeft daardoor ook echt een aantal compleet verschillende functies binnen deze kerkgemeenschap vervuld. Zo heeft hij al meer dan twintig jaar verschillende (bestuurs)functies bekleed, van klusjesman tot kerkvoogd. Op dit moment vervult de decorandus de belangrijke bestuursfunctie van Internationale vertegenwoordiger van St. Mary's Church bij de Aartsdeken van Nederland van de Anglicaanse Kerk. Zijn deskundigheid als juridisch adviseur wordt veelvuldig ingeroepen door de (internationale) leden van de kerk. Als vertegenwoordiger van St. Mary's Church in het bestuur van Mission to Seafarers zet hij zich in voor het ontvangen van zeelieden van in de haven gelegen schepen. Tevens zet hij zich sinds 2014 op vrijwillige basis in als fondsenwerver voor een ontwikkelingsproject in Kenia. Zijn fondsenwerving zorgt ervoor dat de kinderen op de school in Nakuru (Kenia) betere voeding krijgen en hierdoor meer profijt hebben van het geboden onderwijs.

Hans Stout
Hans Stout is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Stout is/was al sinds 1977 actief in de sportwereld, de lokale politiek en op recreatief en culinair gebied. Ook zet(te) hij zich bestuurlijk in voor ondernemers en is hij actief in de kerkelijke wereld. Op dit moment is hij nog actief als bestuurslid voor de Vrienden van de Liduina Basiliek, een bowlingvereniging en culinair Zeeland. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de voetbalclub Fortuna Vlaardingen. Dat decorandus maatschappelijk breed kijkt, blijkt ook uit zijn politiek werk binnen het CDA in Brielle en in Vlaardingen. Ook in de kerkelijke wereld draagt hij zijn steentje bij. Voor de Liduina Basiliek in Schiedam zet hij zich nog altijd in. Zo is hij tot op de dag van vandaag als bestuurslid betrokken bij de Vrienden van de Liduina Basiliek. Deze stichting zet zich in voor het behoud van de basiliek. Ook is hij nog altijd penningmeester van Bowlingvereniging Renesse én is hij bestuurslid van Culinair Team Zeeland. Zijn taak is voornamelijk om sponsoring binnen te halen om jaarlijks Zeeland op de kaart te zetten bij culinaire (inter)nationale wedstrijden.

Hans van de Linde
Hans van de Linde is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van de Linde zet zich al decennia vrijwillig in voor de samenleving. In 1977 is hij begonnen als vrijwilliger bij Stichting Open Huis. Die stichting bestaat niet meer, maar vormde wel de basis voor het nog altijd succesvolle seniorenwelzijn in Schiedam. Enige jaren later werd hij ook penningmeester van Scouting Tono. Zijn financiële kennis helpt ook bij zijn vrijwillige inzet bij Sportclub Neptunus. Het Rotterdamse Neptunus is een van de succesvolste honkbalverenigingen van Nederland die ook geregeld internationals voortbrengt. Ze spelen in een stadion waarbij de decorandus daadwerkelijk aan de realisatie van het complex heeft bijgedragen. Nog altijd levert hij een bijdrage aan het succes van Neptunus. Ook is hij als vrijwilliger bij het World Port Tournament betrokken, waarbij alle groot honkballanden naar Nederland komen.

Ria Hoekman
Ria Hoekman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hoekman zet zich vele decennia lang naast haar fulltime baan onder andere als mantelzorger in. Zij stond en staat een buurman en familieleden bij. Van koken tot het naaien van kleding en van extra schoonmaken tot het regelen van de administratie. Zij doet het vol overgave, ondanks de fysieke en emotionele belasting. Ze zet zich ook in voor de Hervormde gemeente Delfshaven. Dit doet zij naast haar al drukke (vrijwillige) schema.

Mohamed El Gharnatï
Mohamed El Gharnatï is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. El Gharnatï zet zich al vele jaren vrijwillig in voor onder meer de multiculturele gemeenschap van Schiedam. Zo is hij ruim twintig jaar verbonden aan de Marokkaanse Islamitische Vereniging. Hier is hij ‘all-round’ inzetbaar. Hij helpt met koken, maakt schoon en is ook aanspreekpunt van diverse inwoners. Hij helpt ouderen met het invullen van lastige formulieren of helpt hen die slecht ter been zijn met het vervoer. Dat decorandus zeer betrokken is, blijkt ook uit zijn inzet bij Wijk- en Buurtcentrum Dreesplein. Hij doet deels het beheer van het buurthuis en is bij nood dag en nacht bereikbaar. Bij de Stichting Multicultureel Schiedam, eveneens actief in de wijk Nieuwland, ondersteunt decorandus als coördinerend vrijwilliger de activiteiten van deze stichting. Ook hier is hij ‘multi-inzetbaar’ waardoor hij diverse klussen voor zijn rekening kan nemen. Zijn goede werk zet hij ook voort bij de Voedselbank. Hiervoor is hij vaste chauffeur zodat mensen die het financieel moeilijk hebben toch een pakket met eten kunnen ontvangen.

Aad Franken
Aad Franken is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Franken is al tientallen jaren vrijwilliger in diverse functies op verschillende terreinen. Zo is hij in 1990 begonnen als vrijwilliger bij de Buddy-vereniging Rotterdam. Daar heeft hij jarenlang ernstig zieke mensen en hun families ondersteund. Soortgelijke activiteiten heeft hij ook geruime tijd met veel inzet en compassie verricht voor Hospice de Vier Vogels. In diezelfde periode is hij begonnen met zijn vrijwilligerswerk bij Stichting de Schiedamse Molens, waar hij zich tot op de dag van vandaag nog steeds enthousiast voor inzet. Tenslotte is decorandus ruim vijftien jaar vrijwilliger bij de RK parochie in Schiedam, Geloofsgemeenschap de Goede Herder, waar hij de huisbezoeken verzorgt, de kerkbladen ronddeelt in de stad en als Lector de lezingen in de kerk verzorgt. Ook is hij betrokken bij acties van de algemene kerkbijdrage.

Koos van Noordt
Koos van Noordt is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Noordt is vrijwillig actief op diverse terreinen van de samenleving. Zo zet hij zich in voor de parochianen van de Jacobuskerk. Bij die kerk is Van Noordt een zeer betrokken parochiaan en vrijwilliger. Dit resulteerde in 2019 ook al in een benoeming tot Vrijwilliger van het jaar bij deze kerk. Naast zijn inzet voor de kerk is hij actief op andere terreinen zoals gehandicaptenzorg (als collectant voor Handicap.nl waarvoor hij al sinds 1978 collecteert) en op het welzijnsgebied (hij verzorgt de dieren uit het dierenpark van de verpleeg- en verzorgingstehuis DrieMaasStede). Dit dierenpark zorgt voor ontspanning en vermaak van de bewoners. Ook onderhoudt/verzorgt decorandus de begraafplaats en crematorium St. Laurentius in Rotterdam en begeleidt hij de uitvaartondernemingen bij begrafenissen. Daarnaast is hij hulp op de historische boerderij Hoeve Vrijlust.

Rob Poels
Rob Poels is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Poels is al sinds 1969 vrijwillig actief. Zijn inzet is divers: hij is actief in de muziekwereld, bij sportverenigingen en bij het kerkelijk leven. En dat lange tijd naast een drukke baan als directeur van een basisschool; na zijn pensionering is hij op dit vrijwilligerspad doorgegaan. Na te zijn begonnen als dirigent heeft decorandus zich verder ontwikkeld. Hij is niet alleen dirigent geweest bij verschillende koren, maar schreef en bewerkte ook muziek. Zijn langste periode in de muziekwereld was als dirigent van het Don Boscokoor. Liefst twintig jaar droeg hij daar bij aan de ontwikkeling van en optredens door het koor. Ook nu is hij nog volop actief als dirigent bij de opvolger van Don Bosco, het koor Stand Together. Ook de RK Parochie De Goede Herder (en voorlopers daarvan) heeft veel te danken aan de inzet van decorandus. Tevens heeft hij bij de Jacobuskerk als bestuurslid gezorgd voor verdere ontwikkeling van dit voor Schiedam markante gebouw. Op sportgebied is Rob Poels nog actief als penningmeester bij Cardiosport Rijnmond, een organisatie die hartpatiënten de gelegenheid biedt op een betrouwbare manier sport te beleven. Eerder al richtte hij een badmintonvereniging op en was hij bij een volleybalvereniging spreekbuis richting het bestuur namens de recreanten.

Şeref Karaaslan
Şeref Karaaslan is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Şeref Karaaslan zet zich ruim in voor de maatschappij. Zo is hij bij zorginstelling Aafje al ruim zeventien jaar actief. Bij de zorginstelling helpt hij niet alleen de bewoners, maar zorgt hij ook voor kennis over het belang van maatschappelijke inzet bij stagiaires. Zijn inzet voor duurzaamheid is typerend. Hij sloot zich aan bij de lokale imkers van Antep. En op begraafplaats en crematorium Beukenhof is mede door de inzet van Karaaslan een bloeiende bijenstal ontwikkeld met wel twaalf bijenkorven. Bijen vormen een essentiële schakel in ons ecosysteem. Karaaslan is een essentiële schakel (geweest) in het realiseren en in stand houden van dit prachtige initiatief. Naast dit alles zet decorandus zich vooral ook in voor de Stichting Muradiye, een religieuze organisatie die de eerste grote moskee in Schiedam heeft gerealiseerd. Karaaslan zet zich hiervoor op diverse manieren in. Hij was/is bestuurder bij de moskee en vrijwilliger. Mede dankzij zijn inzet kan de moskee goed functioneren. Daarnaast zorgt hij voor verbinding met de wijk en de stad door informatiebijeenkomsten en buurtfeesten te organiseren en deel te nemen aan het overleg van de burgemeester met de Schiedamse religieuze organisaties.

Theo Reijman
Theo Reijman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Reijman zet zich al decennia lang op vele fronten op vrijwillige basis in. De ‘vrijwilligerscarrière’ van de heer Reijman begon, ondanks dat hij een drukke baan bij de gemeente Schiedam had, in 1988. Hij was onder andere voorzitter van mannenkoor Don Bosco. Niet veel later zette hij zich in voor PCI (de parochiële charitatieve instelling). Gedurende vrijwel elke periode was hij tegelijkertijd vrijwilliger bij diverse organisaties en instellingen. Zo ook bij de Restauratiecommissie van de Jacobuskerk in Schiedam-Kethel. Gedurende deze hele restauratieperiode was Reijman het bestuurslid dat zich bezighield met communicatie en fondsenwerving. Later bleef hij zich inzetten voor de instandhouding van de kerk en omgeving, onder meer door die toegankelijker te maken voor buitenkerkelijke activiteiten zoals concerten. Hij richtte zelfs een speciaal restaurant op in de parochie waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in konden werken. Gedurende een deel van die periode werd hij ook actief voor de Vrienden van het Jenevermuseum. Als medewerker en bestuurslid bij de Vrienden was decorandus aanvankelijk PR-functionaris. Zijn kennis en kunde kwamen ook goed van pas in het bestuur waar hij ook onderdeel van uit is gaan maken. Hij was verantwoordelijk voor publicaties van de vereniging, public relations voor excursies en evenementen en excursies en perscontacten. Ook was hij lid van de kunstcommissie die het ambacht jenever verbindt met andere kunstvormen.

Bep Holmer
Bep Holmer is Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij heeft nadrukkelijk bijgedragen aan De Teerstoof. Zij fungeerde als ‘theatermoeder’ voor heel veel artiesten. Daarnaast zet zij zich in voor de Stichting Stolpersteine Schiedam. Deze stichting zorgt voor het leggen van ‘struikelstenen’ voor het huis van tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Schiedam weggevoerde Joden. Ook zorgde zij voor haar broer die het syndroom van Down had.