Categorieën

Service

Literatuur inspireert The Lasses, die de bieb begeesteren

Literatuur inspireert The Lasses, die de bieb begeesteren
Uit

Literatuur inspireert The Lasses, die de bieb begeesteren

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 17-03-2023
  • Uit
Literatuur inspireert The Lasses, die de bieb begeesteren

Foto's: Louise Melchers


SCHIEDAM – Gisteravond was het tijd voor folkmuziek in de bibliotheek aan de Lange Haven. Sophie Janna (rechts op de foto) en Margot Merah (links op de foto), beter bekend als The Lasses, zongen eeuwenoude Ierse en Schotse folkballades, maar ook eigen songs, passend bij allerlei boeken.

Janna vertelt dat het project begon tijdens de Coronaperiode. Optredens zaten er toen niet in, dus wat doe je dan? Samen met Merah stelde ze een programma samen, speciaal voor bibliotheken. In dat programma brengen ze folksongs ten gehore, passend bij hun lievelingsboeken uit de Engelse, Schotse, Ierse, IJslandse en Nederlandse literatuur.

Sommige folkballades zijn al eeuwenoud, maar andere zijn door Margot of Sophie zelf geschreven. Ze begeleiden hun tweestemmige zang op diverse instrumenten waaronder de gitaar, bodhrán, shrutibox (links op de foto) en ukelele (rechts).

Janna en Merah hebben allebei hun sporen in de muziekwereld verdiend en toeren al jaren de wereld over. Van hun hand verschenen diverse cd's en hun werk is ook te beluisteren op Spotify. Op 26 maart hebben ze hun eerste eigen Folk en Roots Festival in Bergen op Zoom: het Flat Mountain Folk & Roots Festival, waar ook diverse andere artiesten zullen optreden. 

Tot slot van de avond kregen The Lasses van Jan van Bergen en Henegouwen van de bibliotheek de cd met de op muziek gezette gedichten van de Schiedamse dichter Piet Paaltjens (François Haverschmidt) cadeau. Hij sprak de hoop uit dat deze weer een nieuwe inspiratiebron voor het duo zal zijn.

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →