Categorieën

Service

Lokale omroep nu thuis in Wennekerpand

Lokale omroep nu thuis in Wennekerpand
Nieuws

Lokale omroep nu thuis in Wennekerpand

  • Redactie
  • 31-05-2015
  • Nieuws
Lokale omroep nu thuis in Wennekerpand

SCHIEDAM - Look TV en Radio Schiedam hebben vandaag formeel hun nieuwe onderkomen betrokken in het Wennekerpand. Burgemeester Cor Lamers opende de nieuwe huisvesting door voor het eerst de volumeschuif van het mengpaneel in de radiostudio open te schuiven. Dat deed hij samen met directeur Yorick Haan en omroepvoorzitter Ton van Gestel. Heel toepasselijk koos Lamers voor de Home-hit van Dotan, van welk lied vooral de woorden ‘We’r coming home now’ blijven hangen.

Voordat het zover was sprak ieder van hen eerst enkele woorden in het grand café van het Wennekerpand en dansten kinderen van de dansschool die in het pand is gevestigd. De honderden mensen die naar de opening waren gekomen, konden niet allemaal mee naar binnen bij de omroep voor de officiële openingshandeling, omdat zijn nieuwe onderkomen daarvoor te weinig ruimte biedt. Deze ruimte is - met haar oppervlakte van 85 vierkante meter - veel kleiner dan de vorige onderkomens. Het heeft een redactieruimte, een gekoelde serverruimte en een radiostudio, maar er is in tegenstelling tot de vorige huisvestingen geen tv-studio. “Maar dit hele grand café van het Wennekerpand is studio”, aldus de burgemeester, “hier moet het gaan gebeuren allemaal.”

Lamers onderstreepte dat de nieuwe plek in het culturele hart van de stad ook verplichtingen met zich meebrengt. “Dat de stadsomroep zich manifesteert, dat is belangrijk.” In de loop van het jaar moet de gemeenteraad beoordelen of de radio- en tv-omroep 'goed genoeg is ingebed' in de stad en op draagvlak kan rekenen onder de Schiedammers. Of de zendmachtiging voor de lokale omroep in Schiedam bij Look TV/Radio Schiedam blijft, is mede een gevolg van dat oordeel van de raad naar de representativiteit en het advies dat de raad op basis hiervan aan het Commissariaat voor de Media geeft. En concurrentie ligt altijd op de loer. Het Commissariaat voor de Media ziet erop toe dat de lokale omroepinstellingen voldoen aan de eisen die de Mediawet stelt. Daartoe worden de omroepinstellingen jaarlijks op drie onderdelen beoordeeld: de programmering, het functioneren van de organisatie (formeel van de pbo of voluit publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie) en de financiële positie.

De Schiedamse radio- en tv-zender ervaart de verhuizing als een doorstart, na moeilijke momenten de afgelopen jaren, met de nodige personele mutaties. Met het nieuwe onderkomen bezuinigt de omroep flink dankzij de lagere huur. En er kan werk worden gemaakt van sociale netwerkvorming, het nieuwe credo.

Lamers brak ook nog een lans voor lokale journalistiek. De gevestigde media, zeker regionaal en landelijk, hebben moeite om nieuws over Schiedam te brengen, vindt hij. “Ja, als er rottigheid is. Maar het goede, het gewone nieuws, daar komt men niet voor, dat dringt niet door in de persorganen. Terwijl er toch zo veel positiefs gebeurt in onze stad”, zei de burgemeester.

Juist daarom moet de lokale omroep werk maken van ‘goed werk’ en zijn nieuwe rol oppakken, aldus Lamers. Verslag doend van allerlei aspecten van het leven in de stad, bijvoorbeeld ook de geestelijke. “De nieuwe rol betekent ook dat de omroep gebruikmaakt van sociale media. En dat er niet meer met heel zware camera-apparatuur wordt rondgesjouwd, maar met de modernste lichte apparatuur zoals flipcams, voor laagdrempelige en snelle berichtgeving. De lokale omroep is voor de stad, van de stad en niet te vergeten door de stad.”