Loop digitaal door de herbouw van kasteelruïne Huis te Riviere
- Redactie
- 18-03-2025
- Nieuws

Beeld: Stichting Verborgen Stad
SCHIEDAM - De kasteelruïne van Huis te Riviere is een van de historische iconen van Schiedam. De moeite waard dus om het kasteel te herbouwen. Digitaal dan. Dankzij een historische reconstructie van Stichting Verborgen Stad kun je er nu rondkijken in 1275. In dat jaar kreeg Schiedam stadsrechten van Aleid van Henegouwen, regentes van Holland. Haar kasteel was toen nog gloednieuw.
Van maart tot september 2025 wordt met een uitgebreid activiteitenprogramma gevierd dat Schiedam 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. De reconstructie van Huis te Riviere is hier onderdeel van. En een startschot! Want in de komende maanden volgen ook reconstructies van andere historische plekken in Schiedam. Zo kun je straks bij de oude sluis terug naar de vijftiende eeuw, wordt de verdwenen Overschiese Poort digitaal herbouwd, worden molens ‘teruggezet’ en zie je hoe Kethel ooit een landelijk dorpje was. Rond Open Monumentendag in september is de tijdreis door 750 jaar Schiedamse geschiedenis compleet.
Terug naar de begintijd van Schiedam. De omgeving zag er in 1275 totaal anders uit. Het kasteel lag in een lege polder met in de verte wat huizen langs de dijk en rondom de nieuwe dam in de Schie. Een kleinere voorganger van de St. Jan-kerk stond er nog maar kort. Hoe het er hier precies uitzag, is na al die eeuwen niet altijd even duidelijk. Maar dankzij archeologisch onderzoek heeft Stichting Verborgen Stad toch een goed beeld kunnen vormen.
De tijdreis is een initiatief van Stichting Verborgen Stad. Voor de reconstructie van Huis te Riviere keken erfgoedspecialisten bij de Gemeente Schiedam en Archeologie Rotterdam mee. Door middel van de digitale reconstructies wordt de geschiedenis op eigentijdse wijze toegankelijk gemaakt en worden mensen zich bewust van de omgeving. Zo wordt ook de historische betekenis van de kasteelruïne duidelijk!
De reconstructie van Huis te Riviere is te zien op het digitale platform History5D. Zo kun je ook ter plekke rondkijken bij de ruïne, met de smartphone als venster op de geschiedenis. 5D is een nieuwe manier van erfgoedbeleving waarbij ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) worden gekoppeld.