Categorieën

Service

LOS: 'Hoe blijft parkeren bij ziekenhuis betaalbaar?'

LOS: 'Hoe blijft parkeren bij ziekenhuis betaalbaar?'
Gezond

LOS: 'Hoe blijft parkeren bij ziekenhuis betaalbaar?'

  • Redactie
  • 06-01-2023
  • Gezond
LOS: 'Hoe blijft parkeren bij ziekenhuis betaalbaar?'

Foto: archief


SCHIEDAM - De nieuwe parkeertarieven bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland roepen vragen op in de lokale politiek. Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) vraagt het college om zich in te spannen om het parkeren bij het ziekenhuis betaalbaar te houden, met name voor mensen die vaak bij het ziekenhuis moeten zijn en die weinig in de portemonnee hebben.

Het ziekenhuis verhoogde met ingang van 1 januari de parkeertarieven, voor wie met de auto komt. Er wordt niet langer per dik half uur afgerekend, maar per vijf minuten. Dat komt volgens LOS neer op 1,65 euro voor de ruime half uur dat voor de jaarwisseling nog een euro kostte. "Met deze absurde verhoging van 65 procent is het Franciscus Vlietland in één klap het ziekenhuis met de hoogste parkeertarieven in de regio. Voor een uur parkeren betaalt een bezoeker nu drie euro, dat is even hoog als het Ikazia en Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam."

LOS vraagt zich af waarom de gemeente Schiedam - 'die destijds zoveel energie heeft gestoken om binnen haar gemeentegrenzen een nieuw (regionaal) ziekenhuis te kunnen huisvesten' - 'kennelijk geen interesse heeft in de torenhoge parkeerkosten van (zieke) mensen die om wat voor reden dan ook liever gebruik maken van eigen vervoer dan van het openbaar vervoer.'

De fractie vraagt B&W dan ook of de gemeente op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de totstandkoming van de huidige parkeertarieven van het Franciscus Vlietlandziekenhuis. Parkeren in de stad is per 1 januari juist goedkoper geworden, zo constateert LOS, behalve dan bij het ziekenhuis. "Heeft het college hiervoor, afgezien van de gestegen kosten van beheer en onderhoud, een duidelijk aanwijsbare reden en zo ja welke is dat?" En de fractie wil weten of het college bereid is zich in te zetten om ervoor te zorgen dat parkeren bij het ziekenhuis betaalbaar blijft, ook voor mensen die nu opkijken tegen de kosten.