Categorieën

Service

LOS: 'Zijn we niet te makkelijk met opnemen van Oekraïners?'

LOS: 'Zijn we niet te makkelijk met opnemen van Oekraïners?'
Politiek

LOS: 'Zijn we niet te makkelijk met opnemen van Oekraïners?'

  • Redactie
  • 15-08-2022
  • Politiek
LOS: 'Zijn we niet te makkelijk met opnemen van Oekraïners?'

SCHIEDAM - Het is mooi dat we in de stad Schiedam vluchtelingen uit de Oekraïne opvangen, maar... Dat is ongeveer de geest waarin de vragen gesteld zijn die Monique Rotteveel namens LOS stelt aan burgemeester & wethouders. Maar is Schiedam niet te veel het braafste jongetje uit de klas dat binnenkort op de blaren moet zitten?

Rotteveel reageert op een recente informatiebrief van de burgemeester. Daarin is onder meer te lezen dat er nu zo'n 450 mensen uit de Oekraïne in de stad wonen. "Dat is toch behoorlijk in nog geen vier maanden voor een kleine stad als Schiedam." Heeft het college enig idee hoeveel vluchtelingen uit het land er bijvoorbeeld dit jaar nog in de stad te verwachten zijn? 

Veel van de voorzieningen die de stad aan de nieuwkomers moet verstrekken, komen voor rekening van de stad. In ieder geval tot er sprake is van een verrekening met het rijk. Rotteveel vreest een beetje, als zij in de brief van Cor Lamers leest over vergoedingen 'die naar het zich laat aanzien' worden gedaan, of het geld dat de stad 'verwacht terug te ontvangen'. Hoeveel heeft Schiedam zelf moeten bekostigen en zal niet terugkomen van het rijk, zo wil LOS graag weten. Ook al heeft het kabinet via het VNG toegezegd dat gemeenten er met de opvang financieel niet op achteruit gaan.

Rotteveel vraagt ook aandacht voor verdringing op de woningmarkt, of vergoedingen van zorg, bijvoorbeeld aan baby's. Zij weet dat de gemeente wettelijk verplicht is bijvoorbeeld openbaar vervoer of gratis fietsen te verzorgen aan schoolgaande Oekraïnse kinderen. Maar hoe wordt dat praktisch georganiseerd, denk aan de zorg aan vluchtelingen die geen burgerservicenummer hebben? 

Tenslotte zet Rotteveel vraagtekens bij de assertiviteit die Schiedam toont, en die dan vooral van burgemeester Lamers moet komen. "Wordt er wel voldoende geageerd tegen de alsmaar toenemende opvang door de burgemeesters tegen het kabinet, of wordt het maar als zoete koek geslikt?" En waarom is het in Waterweg-verband steeds Schiedam dat dingen wel voor elkaar krijgt, en de anderen niet? Zoals in het geval van de extra leslokalen die nodig waren voor Oekraïnse jongeren in de middelbare schoolleeftijd. En ook frappant, aldus Rotteveel, die daarom graag van het college antwoord wil op de volgende vraag: "Hoe kunt u uw Schiedamse bevolking en ons uitleggen dat mensen die gevlucht zijn uit een 'zeer gevaarlijke oorlogssituatie' en hier van alles voorzien worden, veertien dagen op vakantie gaan naar dat land?"