Categorieën

Service

Met Patria is opvangcapaciteit voor Oekraïners op peil

Met Patria is opvangcapaciteit voor Oekraïners op peil
Nieuws

Met Patria is opvangcapaciteit voor Oekraïners op peil

  • Redactie
  • 23-07-2022
  • Nieuws
Met Patria is opvangcapaciteit voor Oekraïners op peil

SCHIEDAM - De Patria is terug in de Buitenhaven. Sinds deze week biedt het schip weer een tijdelijk thuis aan Oekraïners die naar Schiedam zijn gekomen. 61 vluchtelingen zijn momenteel aan boord.

Recent komen er extra Oekraïners naar Schiedam. Onder meer omdat Rotterdam zich opmaakt voor het beëindigen van de huur van de Volendam. Tot eind september wonen er vluchtelingen op het cruiseschip in de Merwehaven, maar de gemeente Rotterdam is nu al doende vervangende woonruimte voor de Oekraïners te vinden. Op de Volendam was plek voor veertienhonderd mensen. Ondertussen is er in Nederland een discussie gaande over de opvang van vluchtelingen op cruiseschepen op volle zee.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Schiedam is het logisch dat het aantal Oekraïners in de stad nog toeneemt. De gemeentelijke opvangcapaciteit was kort na het begin van de crisis beperkt tot de kleine zeventig plekken op de Patria. Toen de ruimte in Francois Haverschmidt beschikbaar kwam kon het schip zijn geplande reparatie ondergaan. En waren de pakweg honderdvijftig plaatsen in dat voormalige verzorgingshuis de belangrijkste indicator voor het aantal plekken in de stad. Nu zijn dus zowel Haverschmidt als Patria beschikbaar. 

De woordvoerder meldt dat volgens de officiële cijfers nu ongeveer 430 geregistreerde vluchtelingen uit de Oekraïne in Schiedam wonen. Dat betreft zowel mensen die wonen in de opvang die door de gemeente is georganiseerd, als die onderdak hebben gevonden bij particulieren. Uit deze laatste groep zijn ongeveer 220 mensen geregistreerd. Niet gezegd dat er niet meer Oekraïners in de stad onderdak hebben gevonden. “Inschrijven is een voorwaarde voor het ontvangen van leefgeld, maar het is mogelijk dat sommigen zich niet hebben ingeschreven”, aldus de woordvoerder.

Met de 430 mensen is de capaciteit bijna volledig bezet. Op de Patria zijn in principe nog acht plekken beschikbaar, in Francois Haverschmidt nog drie. Daarmee is het aantal plekken voor Oekraïners in Schiedam wel zo’n beetje bepaald. Veel particulieren die vluchtelingen opvangen komen er niet meer bij, voor zo ver bekend bij de gemeente. “Er melden zich nog wel mensen aan voor opvang, maar er vallen ook mensen af.” 

De opvang van vluchtelingen in onze contreien verloopt via het Regionaal Coördinatiepunt van de VRR aan de Max Euwelaan in Rotterdam. Van daaruit worden vluchtelingen verdeeld over de regio. Vooralsnog gaat Schiedam er vanuit met de plekken op het schip en in Haverschmidt, haar deel te hebben gedaan. “Ik ga ervan uit dat Schiedam de komende tijd de capaciteit op peil houdt en niet uitbreidt.” Ook al omdat er bijvoorbeeld in Vlaardingen hard wordt gewerkt aan de realisatie van extra opvangplekken.