Categorieën

Service

Mammoet's PTC-210 kleurt Schiedams panorama

Mammoet's PTC-210 kleurt Schiedams panorama
Nieuws

Mammoet's PTC-210 kleurt Schiedams panorama

  • Redactie
  • 01-10-2023
  • Nieuws
Mammoet's PTC-210 kleurt Schiedams panorama


SCHIEDAM - Hij steekt sinds een dag of wat majestueus af tegen de Schiedamse horizon: de kraan die Mammoet op Vijfsluizen heeft gebouwd. 

3200 ton kan hij hijsen, deze reus. En dat is nodig ook, want binnenkort wacht ‘de PTC 210-DS’ twee grote, zeg maar heel grote klussen: ‘hij’ moet op zijn beurt twee andere grote kranen op hun plaats zetten, aan boord van twee installatieschepen voor windmolens.

Dat gebeurt in opdracht van ‘buurman’ Gusto-MSC. Dat bedrijf, gevestigd in de oude Wilton-Fijenoord timmerfabriek, ontwierp nieuwe grotere kranen voor de bestaande schepen Wind Orca en de Wind Osprey van het bedrijf Cadeler. Dat zet windmolens op zijn plek op zee. Aangezien de turbines op zee steeds groter worden (tot veertien megawatt aan toe), moeten de kranen aan boord van installatieschepen dat ook.

De PTC 210-DS is een ringkraan en een van de grootste in zijn soort, ter wereld. Dat ‘210’ staat over 210.000 tonmeter. Dat is een maat om uit te drukken welke last over welke afstand kan worden getild. In dit geval zou de kraan in ieder geval theoretisch 210.000 ton op een meter uit het hart van de kraan kunnen tillen. Over tien meter wordt dat dus 21.000 ton.

De kraan is op de eigen hoofdvestiging aan de Nieuwe Maas opgebouwd omdat daar de twee schepen tegelijk voor de kade kunnen liggen. Het plaatsen van de twee nieuwe kranen, die vierhonderd ton meer zullen kunnen tillen dan hun voorgangers, wordt de komende maanden in Schiedam gedaan. De Orca ligt al afgemeerd in Schiedam, de Osprey moet nog komen uit Eemshaven. (Ruim) voor de zomer moet de klus geklaard, omdat dan het plaatsen van turbines op zee weer ingepland staat. De twee jack-up schepen kunnen dan tot 1600 ton tillen.

Dirk Knoester van Mammoet stelt dat deze kraan de beste voor de klus is, in de vloot van de zwareladingspecialist. De kraan heeft een relatief klein oppervlak nodig en kent specifieke gijpmanieren die maken dat er relatief eenvoudig verschillende soorten werk kunnen worden uitgevoerd.

Al met al staat de kraan symbool voor een sterk staaltje verenigd Schiedams vakmanschap.

Zie ook dit artikel.