Categorieën

Service

Manifest: veiligheid in het geding door besparingsdrift

Manifest: veiligheid in het geding door besparingsdrift
Gezond

Manifest: veiligheid in het geding door besparingsdrift

  • Redactie
  • 19-02-2017
  • Gezond
Manifest: veiligheid in het geding door besparingsdrift

Willem Heijdacker is het er niet mee eens

SPIJKENISSE - De spoedeisende hulp (seh) in Rotterdam-Rijnmond neemt onacceptabele vormen aan. Dat vindt Willem Heijdacker uit Spijkenisse. Om de regio hierop attent te maken, heeft hij het initiatief genomen tot een manifest onder de naam 'Verbeterde Acute Spoed Eisende Hulp in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond'.

"De veiligheid van mensen die in de regio wonen, werken en recreëren is ernstig in het geding", aldus Heijdacker. Hij roept met zijn manifest vijftien gemeenteraden in de Rijnmond, wethouders en burgemeesters op hun verantwoordelijkheid te nemen en zo snel mogelijk iedereen in de SEH-zorgketen aan te spreken op hun, verkeerd uitgevoerde, besparingsdrift.

"Overal verdwijnen huisartsenposten en apotheken die zeven dagen in de week 24 uur per dag geopend zijn. Specialistische zorgfuncties in de kleinere, regionale ziekenhuizen worden ontmanteld, intensive care-afdelingen verdwijnen en SEH-posten worden gesloten of met beperkte openingstijden geëxploiteerd. Het diverse gebied met alle omliggende (petrochemische) industrie en recreatiemogelijkheden vereist volwaardige afdelingen voor spoedeisende hulp in onze regionale ziekenhuizen."

De Spijkenisser strijdt al enkele jaren voor betere spoedeisende hulp, met name op Voorne-Putten. Zijn zorgen werden concreet toen door de problemen bij het Ruwaard van Puttenziekenhuis medische functies meer en meer werden ontmanteld en op afstand kwamen te liggen van zijn woonplaats. De problematiek wordt ook aan de overkant van de Nieuwe Waterweg gevoeld, waar meer en meer medische voorzieningen verdwijnen.

"Wat moet er anders? De macht van zorgverzekeraars en ziekenhuisdirecties, die samen de ontmanteling van de spoedeisende hulp bekokstoven, moet worden gebroken. Gemeentebesturen moeten veel meer invloed hebben op deze zorgkartels. De politiek, zowel landelijk als lokaal, moet over de beslissingen gaan die zorgverzekeraars en ziekenhuizen nu zelf nemen", aldus het manifest.

"De politiek moeten de norm voor de aanrijtijden van spoedritten van de ambulances als absolute eis stellen. Dat betekent dat in 95 procent van de spoedmeldingen de ambulance binnen vijftien minuten na het eerste telefoontje ter plaatse is. Dat kan alleen als de kleinere ziekenhuizen weer volwaardige SEH-afdelingen en intensive cares hebben." Dat  werkt volgens Heijdacker ook positief voor het ambulancepersoneel, dat nu veel agressie op zich af krijgt omdat het te laat komt. 

Het ministerie van volksgezondheid, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, kortom iedereen in de zorgketen, moet volgens het manifest de koppen bij elkaar steken om de problemen te kunnen oplossen.

Heijdacker roept op om de petitie horend bij het manifest te tekenen.