Categorieën

Service

Marjolein Beumer stopt als directeur Jenevermuseum

Marjolein Beumer stopt als directeur Jenevermuseum
Uit

Marjolein Beumer stopt als directeur Jenevermuseum

  • Redactie
  • 01-12-2020
  • Uit
Marjolein Beumer stopt als directeur Jenevermuseum

Marjolein Beumer (l) bij gelegenheid van de heropening van de vernieuwde museummolen De Walvisch, juli 2018


SCHIEDAM - Marjolein Beumer stopt als directeur van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.

Het bestuur van het museum gaat op zoek naar een nieuwe directeur. De vervanging van Beumer wordt door het bestuur geplaatst in het kader van een nieuwe beleidsperiode waaraan het museum aan de Lange Haven op 1 januari begint.

"De afgelopen jaren stonden in het teken van de herinrichting van museummolen De Walvisch en het Jenevermuseum. Nu staat het Nationaal Jenevermuseum Schiedam aan de vooravond van een nieuw meerjarenbeleidsplan. Een nieuwe directeur gaat dit beleidsplan 2021-2025 samen met alle belanghebbenden ontwikkelen", aldus het museum in een bekendmaking.

Het masterplan van de afgelopen vijf jaar is door Beumer gerealiseerd, aldus het bestuur. Zelf noemt ze die periode 'tropenjaren'. “Een herinrichting van één museum neemt normaliter zeker vier jaar in beslag. Wij hebben nu twee musea tegelijkertijd een hedendaagse uitstraling gegeven." De urgentie van de verbouwingen was hoog, aldus Beumer. "Het was pompen of verzuipen omdat de musea echt snel een opknapbeurt nodig hadden. En het aantal museumbezoekers moest snel gaan stijgen om te kunnen overleven.”

De museummolen is geopend in februari 2018 en het Jenevermuseum in april 2019. Vorig jaar was een zeer topjaar, aldus het museum, met voor het eerst in tijden aan het eind van het jaar geen rode cijfers. Volgens Beumer is het nu tijd om weer vooruit te kijken en nieuwe ambities te formuleren. “Het jubileumjaar 2025 waarin Schiedam 750 jaar bestaat zal de stip aan de horizon zijn. De jenevergeschiedenis is een van de belangrijkste pijlers van het jubileum waaraan het Jenevermuseum uiteraard bij gaat dragen.” Beumer stelt in het persbericht dat ze het jammer vindt dat ze het stokje gaat overdragen.