Categorieën

Service

Meer Corona-patiënten in ziekenhuis

Meer Corona-patiënten in ziekenhuis
Gezond

Meer Corona-patiënten in ziekenhuis

  • Redactie
  • 21-12-2023
  • Gezond
Meer Corona-patiënten in ziekenhuis

De rode lijn toont de actuele ontwikkelingen laat zien dat het aantal Corona-deeltjes in het afvalwater bijna twee keer zo groot is als een jaar geleden en meer dan vier keer zo groot dan in 2021; bron: RIVM


SCHIEDAM - Het Coronavirus zorgt weer voor ziekenhuisopnames in Nederland en ook in Schiedam en Rotterdam. “Er zijn op dit moment 34 Corona-patiënten, verdeeld over beide ziekenhuislocaties”, zo meldt een woordvoerster van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Afgelopen week lagen er gemiddeld 881 patiënten met Corona in het ziekenhuis, zo liet het RIVM gisteren weten. Een week eerder waren dat er gemiddeld 686.

Het is niet zo dat Corona ook altijd de reden voor ziekenhuisopname is. “Ongeveer de helft van de Corona-patiënten wordt opgenomen in verband met ernstige Corona-klachten”, zo stelt de Franciscus-woordvoerster. “De andere helft betreft opgenomen patiënten, die naast de reden van opname ook Corona blijken te hebben.” 

Dit laatstgenoemde type patiënten blijft opgenomen bij het specialisme waar ze in eerste instantie opgenomen waren, zoals de Longafdeling, Neurologie, Cardiologie Geriatrie en Interne Geneeskunde. Eén patiënt met Corona lag gisteren op de Intensive Care.

Corona slaat niet alleen toe bij patiënten: ook het personeel raakt besmet. “Wij zien meer collega’s die zich ziek melden met Corona.” Nog niet per se een reden voor ongerustheid, zo stelt de woordvoerster. “Dit beeld past bij het seizoenspatroon en is iets wat wij vorig jaar ook zagen.” 

Een indicatie van die ontwikkeling geeft ook de meting van Corona-deeltjes in het rioolwater, zoals dat door het RIVM wordt georganiseerd. “In de week 11 tot en met 17 december steeg het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater met zestien procent ten opzichte van de week ervoor”, aldus het instituut. Dat telt in Schiedam afgelopen week 591 biljoen virusdeeltjes per honderdduizend inwoners in het afvalwater. Die aanwezigheid scoort in de top-20 van Nederland, waarin de gemeenten Neder-Betuwe, Brummen, Loon op Zand, Geertruidenberg, Oosterhout en Hoeksche Waard de grootste aantallen Corona-deeltjes per inwoner worden gemeten. Ook in Den Haag blijkt het virus volgens deze metingen wijdverspreid.

Corona is niet het enige virus dat momenteel op lijkt te leven. “Naast Corona hoort ook influenza (griep) bij dit seizoen”, aldus de ziekenhuiszegsvrouw. “Franciscus heeft op dit moment negen influenza-patiënten opgenomen, waarvan er ook één op de IC is opgenomen.”

De rondgaande virussen hebben in het ziekenhuis voor het volgende beleid gezorgd. “In Franciscus hebben wij afgesproken dat bij verkoudheidsklachten er mondneusmaskers gedragen worden door het personeel bij patiëntcontact. Aan patiënten en bezoekers wordt gevraagd om een mondneusmasker te dragen bij verkoudheidsklachten.”