Categorieën

Service

Meer dan honderd gokzuilen ontmanteld, geen in Schiedam

Meer dan honderd gokzuilen ontmanteld, geen in Schiedam
Nieuws

Meer dan honderd gokzuilen ontmanteld, geen in Schiedam

  • Redactie
  • 29-03-2019
  • Nieuws
Meer dan honderd gokzuilen ontmanteld, geen in Schiedam

Foto: OM


SCHIEDAM - Er zijn gisteren geen gokzuilen in beslag genomen in Schiedam.

Dit laat een woordvoerder van de stad weten. In een grootschalige actie ontmantelde de Kansspelautoriteit samen met de politie donderdag gokzuilen in onder meer Rotterdam. In en om de Maasstad werden ruim vijftig zuilen in beslag genomen.

Met de door Kansspelautoriteit (Ksa) en politie meegenomen 'zuilen' kan illegaal worden gegokt. De zuilen staan in kroegen, snackbars en koffiehuizen en maken het mogelijk contact geld te storten en daarmee te gokken op de uitslagen van sportwedstrijden. Het recht om wedden op wedstrijden mogelijk te maken is in Nederland voorbehouden aan de nationale sporttotalisator, de Lotto. Dat maakt het spelen via de gokzuilen illegaal.

Volgens het Openbaar Ministerie verdienen de organisatoren 'miljoenen' met de zuilen. Bij de actie zijn de autoriteiten met name op zoek gegaan naar zuilen van Cash Centers. Justitie heeft vier verdachten op het oog, die met elkaar achter tientallen rechtspersonen zouden zitten.

"Het bestrijden van gokzuilen is een belangrijk aandachtsgebied van de Ksa", zo laat het OM weten. "De inleggers zijn geheel oncontroleerbaar, er is geen zicht op geldstromen, omzet, eventuele verdiensten en er is geen controle mogelijk op een eerlijke gang van zaken. Er is geen zicht op personen die gokken en of die bijvoorbeeld minderjarig zijn of schulden hebben. Dat is onwenselijk, want dit maakt het voorkomen en bestrijden van gokverslavingen lastig. Bovendien onttrekken deze illegale praktijken zich aan elke vorm van financiële en belastingtechnische controle. Er zijn risico’s op witwassen via de Cash centers. Er kunnen anoniem duizenden euro’s in de automaten gestort worden, en eventuele gokwinsten worden ook contant uitbetaald. Onderzoek in opdracht van de Ksa door Tilburg University in 2015 toonde aan dat degenen die zich met gokzuilen bezig houden, veelal ook betrokken zijn bij andere vormen van georganiseerde misdaad."

De Schiedamse woordvoerder meldt dat het gemeentebestuur bekend is met het fenomeen en de gokzuilen 'mee zal nemen' in controles. In Schiedam zijn dus geen gokzuilen aangetroffen, maar in heel Nederland waren dat er gisteren meer dan honderd, onder meer in Brabant en Limburg, Noord-Holland en Den Haag en Utrecht.

We zijn bekend met het fenomeen. Er zijn in Schiedam gisteren geen gokzuilen in beslag genomen, maar de gemeente is wel alert op dit verschijnsel. We nemen dit mee in onze controles.