Categorieën

Service

Metin Çelik: positief over vorming college - in juni al gereed?

Metin Çelik: positief over vorming college - in juni al gereed?
Politiek

Metin Çelik: positief over vorming college - in juni al gereed?

  • Metin Çelik
  • 24-05-2022
  • Politiek
Metin Çelik: positief over vorming college - in juni al gereed?

INGEZONDEN - Metin Çelik is informateur voor een nieuwe coalitie in Schiedam. Hij spreekt met vijf partijen (VVD, Denk, PvdA, D66 en Progressief Schiedam) over de vorming van een nieuw college van B&W. Hij geeft zelf een 'tussenstand'.

"Na mijn benoeming op maandag 9 mei ben ik eerst met de burgemeester in gesprek gegaan om hem te informeren over het proces dat ik voor ogen had. Ook heb ik kennisgemaakt met de ambtelijke ondersteuning. Vanzelfsprekend heb ik meerdere krantenartikelen, raadsvergaderingen en beleidsstukken doorgenomen om een goed beeld te krijgen van de politieke dynamiek in Schiedam.

Vervolgens heb ik de onderhandelaars van de beoogde coalitie (VVD, Denk, PvdA, D66 en Progressief Schiedam) per brief uitgenodigd om donderdag en vrijdag bij elkaar te komen om de onderhandelingen formeel te starten. 

Op de eerste dag hebben we in een ontspannen sfeer procesafspraken gemaakt. Een belangrijk onderdeel was de verwachte afronding van de onderhandelingen. Om de zorgvuldigheid van het proces te waarborgen, heb ik de deadline op 30 juni 2022 gezet.

Op de tweede dag hebben we ons gefocust op zaken die óf nog uitgesproken moesten worden óf enige diepgang nodig hadden. Vervolgens zijn onderwerpen vastgesteld waar de partijen de komende tijd met elkaar over willen spreken. We hebben de thema’s verdeeld over de onderhandelaars en afspraken gemaakt over de voorbereiding hiervan.

De eerste twee dagen waren zeer succesvol. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heb genoten van het enthousiasme van de onderhandelaars. Ze waren allen erg open en toegankelijk. Een betere start hadden we niet kunnen maken.

In de tweede week hadden we op donderdag 19 mei onze eerste ontmoeting. We zijn de avond begonnen met twee presentaties vanuit de ambtelijke organisatie, namelijk het financiële perspectief van de gemeente en het thema wonen. Na de presentaties hebben we uitvoerig gesproken over het thema wonen. Het was erg inspirerend om hiermee bezig te zijn. Mooi om te zien dat de onderhandelende partijen met enige regelmaat de focus leggen op de bestuurscultuur die zij willen uitstralen, namelijk “er zijn voor de stad, geen intern gedoe”.

Op vrijdag 20 mei stond het thema mobiliteit op de agenda, met wederom een mooie productieve dag met goede uitkomsten en afspraken. Het thema konden we vanwege het late tijdstip niet afmaken.

Deze week maken we het thema mobiliteit af en gaan we verder met de thema’s armoedebestrijding, sociaal domein, inclusiviteit en onderwijs. Ook nu verzorgen de onderhandelende partijen zelf de voorbereidingen.
Tijdens de eerste sessie van deze week zullen we twee presentaties van de ambtelijke organisatie krijgen over armoede en het sociaal domein. Tijdens de tweede sessie krijgen we presentaties over inclusief Schiedam en onderwijs.

De planning is om zoals gezegd uiterlijk eind juni het college te kunnen installeren. Er moet nog hard worden gewerkt, er is veel te doen, maar de sfeer is goed en de intenties van de onderhandelende partijen zijn bijzonder positief."