Categorieën

Service

Miljoenen voor leefbaarheid en werkgelegenheid

Miljoenen voor leefbaarheid en werkgelegenheid
Nieuws

Miljoenen voor leefbaarheid en werkgelegenheid

  • Redactie
  • 10-02-2024
  • Nieuws
Miljoenen voor leefbaarheid en werkgelegenheid

Waterwegregio in de takels; foto: Ted Konings


SCHIEDAM - Er komen extra miljoenen beschikbaar om de leefbaarheid in Schiedam te verbeteren. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken maakte gisteren bekend de aanvraag die de stad samen met Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam had gedaan, te honoreren.

Het geld komt uit de pot van de zogenaamde Regio Deals, en wel uit de vijfde serie van dit programma. Daarin zit voor dit jaar ruim 384 miljoen euro. Vier Zuid-Hollandse regio's (er waren vijf aanvragen) ontvangen daarvan nu 65 miljoen euro. Naar de aanvraag uit onze regio gaat 17,7 miljoen. 

Die is vooral gericht op kwetsbare wijken in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam-West. "De Waterwegregio heeft jarenlang in de schaduw gestaan van Rotterdam-Zuid, terwijl de problematiek daar niet voor onder doet", zo stellen de vier gemeenten in hun aanvraag. "Nu de vier gemeenten elkaar hebben gevonden, ligt er een uitgelezen kans om krachtig samen te werken (ook met maatschappelijke partners) aan een betere toekomst voor en met inwoners en bedrijven."

Dat willen de steden gaan doen op met name drie gebieden: het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken; het bevorderen van duurzame werkgelegenheid en het realiseren van doorbraken in duurzaam en circulair wonen en werken. Hoe ze dat gaan doen moet nog concreet worden; de eerste plannen werden uit de doeken gedaan in dit artikel. De vier hadden een bijdrage van 23 miljoen van het rijk gevraagd. De provincie ondersteunde de aanvraag.

In Delft is een project gehonoreerd dat mikt op een betere en duurzame aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. De aanvraag vanuit de Drechtsteden-Gorinchem gaat om een (gezonde) leefomgeving, bestaanszekerheid en innovatie. De aanvraag vanuit de Zuid-Hollandse Delta bouwt voort op de vorige Regio Deal rond de thema’s duurzaamheid, agrifood, landschap & toerisme en onderwijs & arbeidsmarkt. Een aanvraag vanuit de Sierteeltregio (zeg maar de Bollenstreek) werd niet gehonoreerd.