Categorieën

Service

Minder drukte in haven

Minder drukte in haven
Nieuws

Minder drukte in haven

  • Redactie
  • 30-01-2024
  • Nieuws
Minder drukte in haven

Foto: Ardito


SCHIEDAM - Minder drukte in de Rotterdamse haven. Afgelopen jaar daalde het aantal bezoekende zeeschepen en binnenvaartschepen in de haven flink.

27.886 zeeschepen deden ‘Rotterdam’ aan in 2023; dat waren er een jaar eerder nog 29.029. Binnenvaartschepen legden 89.163 keer aan bij een van de terminals of aan een kade, terwijl dat er in 2023 nog 97.459 waren. 

Het verminderde aantal schepen dat in de haven werd behandeld heeft alles te maken met de afgenomen wereldhandel en ook de energietransitie, die de aanvoer van fossiele brandstoffen fors terug laat lopen.

De Nautische Safety Index - de index die de mate van veiligheid aangeeft - steeg van 6,39 naar 7,51. Toch waren er meer ongevallen in de haven: 159, in plaats van de 137 het voorgaande jaar. Daaronder geen grote ongevallen. Onder de Rotterdamse haven vallen ook de Schiedamse bedrijven aan het water. 

Het aantal gesignaleerde morsingen/lekkages is dit jaar gestegen tot 218. Normaliter werden er jaarlijks zo’n 180 morsingen gesignaleerd. De overvloedige regenval van de laatste maanden is daar mede debet aan, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. Sowieso komt twintig procent van de gesignaleerde waterverontreiniging van de wal.

Het afgelopen jaar is voor het eerst een containerschip dat op methanol vaart gebunkerd met biomethanol. Daarmee is een lang traject van voorbereiding op het gebruik van methanol door schepen succesvol afgerond, aldus het havenbedrijf. “Vanaf nu is het bunkeren van methanol een normale activiteit geworden in Rotterdam.” Inmiddels is gestart met de voorbereiding op schepen die op ammoniak gaan varen. De havenmeester verwacht de eerste ammoniak aangedreven schepen in de haven in 2025. 

Onlangs wijzigde het Havenbedrijf het Havenafvalplan. De afgifteplicht geldt nu voor alle scheepsafvalstoffen. Doel van deze aanpassingen is om te voorzien in een zo groot mogelijke prikkel voor de afgifte van vuilnis (waaronder vistuig en passief opgevist afval).