Categorieën

Service

Minder weggooien met ambachtscentrum stap dichterbij

Minder weggooien met ambachtscentrum stap dichterbij
Nieuws

Minder weggooien met ambachtscentrum stap dichterbij

  • Redactie
  • 27-08-2022
  • Nieuws
Minder weggooien met ambachtscentrum stap dichterbij

Fokkerstraat 510 was in de afgelopen jaren testcentrum op Corona; foto's: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Het klinkt zo aantrekkelijk: een initiatief dat afval en weggooien vermindert, dat bijdraagt aan opleiding en ervaring en dat Schiedam en Schiedammers verder helpt. Het Circulaire Ambachtscentrum. De realisatie van dit centrum is weer een stap verder.

Een Circulair Ambachtscentrum combineert de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats. Waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en onnodig storten en verbranden van afval wordt voorkomen, zo legt het Schiedamse college uit in een brief aan de gemeenteraad. “De benodigde werkzaamheden (ambachten) bieden tal van kansen voor onderwijs, educatie en (sociale) werkgelegenheid.” Niet alleen minder verspilling van spullen dus, maar ook meer lokale werkgelegenheid en stageplekken. 

Het Schiedamse Circulair Ambachtscentrum moet komen aan de Fokkerstraat 510, de hal waar de afgelopen jaren werd getest op Corona. B&W heeft besloten het perceel aan Irado beschikbaar te stellen. Volgens de stadsbestuurders past zo’n stap in realisatie van de gebiedsontwikkeling van Schie District.

Plannen voor het ambachtscentrum zijn er al langer. In heel Nederland wordt gestreefd naar vorming van ‘een landelijk dekkend netwerk van Circulaire Ambachtscentra. Samen met Irado en Het Goed maakte de gemeente hiertoe ook plannen. De samenwerking tussen de drie wordt nu concreet: de gemeente stelt ‘het grootste deel van het perceel’ aan de Fokkerstraat 510 in erfpacht beschikbaar. “Een deel van het perceel wordt verhuurd. Voor dit gedeelte wordt vooralsnog voor verhuur gekozen, aangezien de gemeente in de toekomst aldaar mogelijk een verbindingsweg voor langzaam verkeer zal realiseren. Voor de opstal betaalt Irado een vergoeding.”

Irado - met zijn milieuwerf grenzend aan het te realiseren centrum - zal de ruimte op zijn beurt verhuren aan Het Goed Rijnmond. Het ambachtscentrum zal voor rekening en risico van Het Goed worden gevoerd. De gemeente zegt ook toe tot tenminste 2027 de - financiële - afspraken over de verwerking van kringloopgoederen met Irado door te zetten.

“Na de doorontwikkeling van kringloopwinkel naar Circulair Ambachtscentrum zal een deel van het grof huishoudelijk restafval van de milieustraat worden gedemonteerd of bewerkt waardoor het in plaats van te worden verbrand geschikt is voor hergebruik of grondstof.” Voor een deel zal dit als bouwmateriaal door het Circulair Ambachtscentrum worden verkocht, voor een deel zullen de materialen worden ingezet voor het maken van nieuwe producten in de eigen werkplaats, en voor een deel zullen de materialen worden opgeknapt en verkocht.

Binnen het Circulair Ambachtscentrum komen verder een fietsenwerkplaats en een textielwerkplaats, aldus B&W.  ”De fietsenwerkplaats heeft een dermate omvang dat zij ook fietsen zullen maken (sic) die in andere kringloopwinkels van Het Goed worden verkocht. Hetzelfde geldt voor de textielwerkplaats. Deze werkplaats zal onder andere in opdracht voor andere winkels producten maken voor de verkoop. Daarnaast zal zij de functie van kleding herstel uitvoeren.”

Ook al bedacht is dat leerlingen van het Albeda College lessen in het ambachtscentrum zullen krijgen. En dat medewerkers van De Buurtvrouw er de koffiecorner zullen bemensen en de catering gaan doen.

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →