Categorieën

Service

Mogelijk verband tussen aanslagen in Schiedam en Vlaardingen

Mogelijk verband tussen aanslagen in Schiedam en Vlaardingen
Nieuws

Mogelijk verband tussen aanslagen in Schiedam en Vlaardingen

  • Redactie
  • 11-04-2024
  • Nieuws
Mogelijk verband tussen aanslagen in Schiedam en Vlaardingen

De voordeur van de woning na de explosie op 8 december; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - Er is een mogelijk verband tussen de aanslagen van de afgelopen maanden in Schiedam en Vlaardingen. Dat bericht het Algemeen Dagblad naar aanleiding van de rechtszaak vandaag tegen Richenthly L.

Deze twintigjarige jongeman uit Delfzijl werd door de politie op 5 januari opgepakt in de struiken nabij de Vlaardingse Vaart. Hij staat terecht op betrokkenheid bij een poging van bedreiging van de Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen, die niet ver van de plek waar hij werd aangehouden woont. Politiemensen hadden daar kort voor de aanhouding iemand zien wegrennen.

Tijdens het proces in de rechtbank vandaag liet de rechter weten dat uit onderzoek van gegevens van de telefoon van L. is gebleken dat hij op 8 december in Schiedam is geweest, 's nachts. Zij telefoon legde contact met een zendmast in de buurt van de woning aan de Burgemeester van Haarenlaan. Daar woont de moeder van René F., een veroordeelde drugscrimineel en eigenaar van een woning in de Heelmeesterstraat, die ook al twee keer is getroffen door explosies bij de voordeur. De woning aan de Van Haarenlaan was ook twee keer doelwit, waaronder op de bewuste 8ste december (zie hier).

De mogelijke aanwezigheid van L. in Schiedam in die nacht was geen onderwerp van gesprek tijdens het proces vandaag. Dat ging om de vraag of hij de maker van een opgevouwen 'spandoek' met de tekst 'betalen dief' was, en mogelijk van zins was dit spandoek bij de woning van Van Uffelen op te hangen. Volgens zijn advocaat viel dat niet te bewijzen en is vrijspraak nodig. Het Openbaar Ministerie wil een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor L. Verder zou hem een locatieverbod voor Vlaardingen moeten worden opgelegd, een meldplicht, strak toezicht door de reclassering en een nuttige dagbesteding.