Categorieën

Service

Mondkapjes van vluchtelingen voor monden van Voedselbank

Mondkapjes van vluchtelingen voor monden van Voedselbank
Nieuws

Mondkapjes van vluchtelingen voor monden van Voedselbank

  • Kor Kegel
  • 30-10-2020
  • Nieuws
Mondkapjes van vluchtelingen voor monden van Voedselbank

Rita van der Eijk-Lamein overhandigt de cheque aan Marja Docter van de Voedselbank. In het midden kijkt Dorien Theuns van het museum toe; foto's: Ed Gloudi


SCHIEDAM – De Voedselbank Schiedam heeft vanmiddag vijfhonderd euro gekregen van Stichting Meredia en de Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen. Het bedrag is verzameld dankzij de verkoop van mondkapjes via het Stedelijk Museum Schiedam. De mondkapjes waren vervaardigd door vluchtelingen die in Schiedam wonen.

Zo kan de Voedselbank weer meer monden voeden. Dat mondkapjes elders monden openen was de grappige paradox tijdens het officiële momentje, waarbij Rita van der Eijk-Lamein de cheque overhandigde aan Marja Docter van de Voedselbank in het bijzijn van Dorien Theunis namens het Stedelijk Museum.

Meredia en de Manifestgroep werken nauw samen in het belang van vluchtelingen in Schiedam en vluchtelingen die naar Schiedam zouden kunnen komen. Deze zomer vroegen ze de regering met klem om gehoor te geven aan de oproep van NGO's, gemeenten en belangenorganisaties om vijfhonderd alleenstaande kinderen uit de kampen in Griekenland in ons land op te nemen.

“Dat is toch wel het minste wat we kunnen doen om het leed van deze kinderen te verzachten en hen perspectief te bieden. Laat ook Nederland en de Europese Unie solidair zijn met Griekenland en helpen met een humane opvang van de vluchtelingenkinderen”, schreven ze. De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen Schiedam vroeg haar aangesloten organisaties en instellingen naar vermogen bij te blijven dragen.

“Op de Griekse eilanden is sprake van een humanitaire ramp. In het beruchte kamp Moria, dat is opgezet voor 3000 mensen, verbleven 13.000 mensen die leefden in onmenselijke en onveilige omstandigheden in het overvolle kamp of daarbuiten, vaak zonder water en elektriciteit. Volgens de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa was en is de situatie in de Griekse kampen explosief, wat waarheid is geworden door het afbranden van Kamp Moria. In deze erbarmelijke omstandigheden leven vele duizenden kinderen. Kinderrechten worden met voeten getreden. Volgens Artsen zonder Grenzen is het tijd dat Europa haar verantwoordelijkheid neemt: 'Kinderen arriveerden getraumatiseerd in Moria en in het kamp wordt hun toestand alleen maar erger.' Onder hen zijn duizenden alleenreizende jongeren. Terwijl zij recht hebben op extra bescherming, wordt hen de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, goed eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit het zicht.”

“Extra schrijnend is dat dit zich afspeelt in het 'veilige' en 'beschaafde' Europa. Europa zou eindelijk eens serieus werk moeten maken van het herplaatsen van vluchtelingen naar andere Europese landen, zoals afgesproken werd bij de Turkije-deal. Europa zou daarmee haar beloften nakomen en kunnen laten zien dat we een plek zijn waar mensenrechten daadwerkelijk worden gerespecteerd.”

“Veel bewoners van de Griekse eilanden bieden hulp aan vluchtelingen. Het is begrijpelijk dat de bevolking nu in opstand komt, Griekenland kan dit niet alleen aan. In oktober 2019 al heeft de Griekse minister van Burgerbescherming al een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen waarin hij vraagt om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2500 alleenstaande kinderen vanuit Griekenland te herplaatsen. Frankrijk, Finland, Duitsland en Portugal hebben kinderen opgenomen.”

De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen pleit voor goede opvang en beleid om vluchtelingen ruimhartig welkom te heten in ons land en onze stad. In dit platform zijn Schiedammers en Schiedamse instellingen en organisaties vertegenwoordigd die daar zelf ook een steentje aan hebben bijgedragen. Ook de gemeente Schiedam draagt hierin actief en ruimhartig bij.