Categorieën

Service

Muziekevenement tijdens Earth Hour

Muziekevenement tijdens Earth Hour
Wonen

Muziekevenement tijdens Earth Hour

  • Redactie
  • 25-03-2017
  • Wonen
Muziekevenement tijdens Earth Hour

Rotterdam was vorig jaar relatief donker tijdens Earth Hour; foto: ANP

SCHIEDAM - Vandaag wordt op heel veel plekken in de wereld stilgestaan bij Earth Hour. Om half negen vanavond - in Nederland - gaat een uur lang het licht uit, om stil te staan bij het feit dat het menselijk handelen het klimaat verstoort en de balans in de natuurlijke wereld door elkaar schopt.

In Rotterdam wordt het Earth Hour-evenement georganiseerd. Componist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven verzorgt een zangevenement bij de Erasmusbrug. Iedereen die wil kan nu al meedoen met oefenen en vanavond meezingen. De organisatie stelt dat het moeilijk is om het probleem van de wereldwijde opwarming tot je door te laten dringen. "Daarom maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de klimaatverandering van de vier seizoenen hoorbaar en voelbaar, maar ook onze verbintenis met elkaar en de aarde." Twaalfhoven organiseert het Earth Hour in Rotterdam in samenwerking met het Wereldnatuurfonds, de gemeente en 'Laat Bloeien'.

Het evenement bestaat uit twee vocale delen: het stuk ‘Four Drifting Seasons’ om Earth Hour in te luiden, gevolgd door de interactieve klankervaring ‘Resonance’. In Four Drifting Seasons laat Merlijn Twaalfhoven voor elk seizoen sinds de industrialisatie horen wat de gemiddelde temperatuur was, volgens de erkende meetgegevens van de NASA . Op die manier wordt volgens hem een 'grafiek een belevenis'. De compositie wordt in het najaar ook bij de Verenigde Naties in New York uitgevoerd en beleeft haar wereldpremière nu aan de voet van de Erasmusbrug.

Voorafgaand aan het uur van half negen tot half tien waarin de lichten uitgaan, wordt de nieuwe duurzame led-verlichting van de brug in gebruik genomen. Dit gebeurt met een lichtshow die ook de uitvoering van de ‘Four Drifting Seasons’ begeleidt. In Resonance lopen de deelnemers al zingend over de Erasmusbrug.

In Schiedam is weinig georganiseerde aandacht voor het Earth Hour, het uur waarin 'met één simpel gebaar, miljoenen consumenten, bedrijven en gemeentes wereldwijd op hetzelfde tijdstip een signaal afgeven dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde', aldus het Wereld Natuurfonds.