Categorieën

Service

Na zes jaar is Hoekse Lijn compleet - hoe het zo kwam

Na zes jaar is Hoekse Lijn compleet - hoe het zo kwam
Nieuws

Na zes jaar is Hoekse Lijn compleet - hoe het zo kwam

  • Redactie/Flashphoto
  • 31-03-2023
  • Nieuws
Na zes jaar is Hoekse Lijn compleet - hoe het zo kwam

Foto's: Flashphoto


HOEK VAN HOLLAND - Reizigers kunnen voortaan met de metro naar zee. Het laatste stukje spoor, een kilometer nieuw aangelegd tussen Hoek van Holland Haven en Strand, is vandaag in gebruik genomen. Precies zes jaar nadat de laatste trein van Schiedam naar Hoek van Holland reed.

Op 26 maart 2017 konden liefhebbers afscheid nemen van de treinen op de Hoekse Lijn, en werd er tussen de normale dienstregeling in gereden met historisch materieel. Met de Mat'46 (Muizeneus), Mat'54 (Hondekop) en de Mat'64 (Apekop) konden liefhebbers op en neer van Rotterdam CS naar Hoek van Holland.

In de nacht van 31 maart op 1 april 2017 reed de laatste NS-trein over het spoor naar Hoek van Holland. Direct erna werd er gestart met de ombouw van de Hoekse Lijn van een treinverbinding naar een metroverbinding. Een project waarvoor vijf maanden gepland stonden, zou uiteindelijk zes jaar duren.

Na 2,5 jaar werd de metroverbinding op 30 september 2019 geopend tot aan Hoek van Holland Haven, nadat iedereen twee dagen eerder, op 28 september, de hele dag gratis heen en weer kon reizen op de Hoekse Lijn als openingsactie van de nieuwe metroverbinding.

Vandaag is het dan zo ver dat de eerste metro met passagiers rijdt. Vertrek om 8.58 uur op het eindstation aan de andere kant van de lijn: Nesselande. Na een rit van iets meer dan een uur komt de eerste metro met passagiers om 10.03 uur aan op station Hoek van Holland Strand en is daarmee de ombouw van trein naar metro helemaal afgerond.

Op de foto's hieronder: foto 1 t/m 3: Symbolisch afscheid van de treinen op de Hoekse Lijn met de historische treinen Mat'46 (Muizeneus), Mat'54 (Hondekop) en de Mat'64 (Apekop) (26 maart 2017);
foto 4 t/m 6: Allerlaatste passagierstrein over de Hoekse Lijn (1 april 2017);
foto 7 t/m 9: Gratis heen en weer reizen met de metro op de Hoekse Lijn, twee dagen voor de officiële opening van de Hoekse Lijn. De gratis-reizen-dag werd geopend door Arjan van Gils (wethouder Rotterdam) en Maurice Unck (algemeen directeur RET) op metrostation Maassluis Steendijkpolder (28 september 2019)