Categorieën

Service

Nawwal

Nawwal
Uit

Nawwal

  • Han van der Horst
  • 07-01-2024
  • Uit
Nawwal

Nawwal Ghabri in Noorwegen; foto: by Marj/Talpa


COLUMN - Schiedammers hebben een extra reden om op vanavond naar het nieuwe programma van SBS6 No way back te kijken. Onze stadgenote Nawwal speelt er in mee. We duimen er natuurlijk met ons allen voor dat zij een zo groot mogelijk gedeelte van het prijzengeld (€ 100.000) mee naar huis neemt. 

Nawwal weet wel waar zij aan begint. Het programma brengt verslag uit van een survivaltocht in het onherbergzame noorden van Noorwegen. Die staat onder leiding van emeritus commando Ray Klaassens. Dat is zo´n drilsergeant, die bij tijd en wijle toch een hart lijkt te hebben. De deelnemers trekken van survivalkamp naar survivalkamp. Aan het begin zijn ze vastbesloten de finish te bereiken, maar naarmate de uitputting toeneemt, zullen er meer besluiten in zo´n survivalkamp achter te blijven of zelfs de pijp helemaal aan Maarten te geven. Wie in het programma blijft, kan toch in aanmerking komen voor een deel van het prijzengeld. Het persbericht van SBS6 legt dat wat mij betreft niet heel duidelijk uit, maar de kijkers komen er ongetwijfeld achter wat de bedoeling is.

Spannend allemaal en toch bevalt No way back me niet helemaal. Jonge mensen worden met de verlokking van een pot goud geprest tot het uiterste van hun lichamelijk kunnen te gaan. Ze zijn elkaars kameraden, maar ook concurrenten, want iedereen wil voor zichzelf zoveel mogelijk euro´s verdienen. Niet alleen kracht is belangrijk maar ook (arg)list. Zo zetten de deelnemers zich elke week te kijk voor honderdduizenden. Hoe meer, hoe liever, want dan kan SBS6-baas John de Mol hogere tarieven bedingen voor reclamespots. En dan is € 100.000,- voor een hele stoet deelnemers een kleine investering. Een fictieserie met professionele acteurs confronteert je met een veel hoger prijskaartje. 

Nawwal wordt gebruikt. Het is onduidelijk hoe het publiek op haar zal reageren. Vooral op de sociale media kan het genadeloos zijn. Bergbeklimmen, abseilen en kou lijden onder de regie van een ex-commando, dat kan heel ontluisterende gevolgen hebben.

Toch: Nawwal moet winnen en de lieveling worden van het kijkerspubliek!