Categorie├źn

Service

Nieuwbouw in West luidt eind in van wateroverlast

Nieuwbouw in West luidt eind in van wateroverlast
Wonen

Nieuwbouw in West luidt eind in van wateroverlast

  • Kor Kegel
  • 19-03-2017
  • Wonen
Nieuwbouw in West luidt eind in van wateroverlast

In de Liduinabuurt kregen bewoners provisorische drempels tegen het hoge water, maar in andere wijken moet men zich vaak nog met zandzakken behelpen. Er komen nu betere oplossingen in Schiedam-West

SCHIEDAM – De woningbouw op de huidige schoollocatie aan de Sint Liduinastraat, Van Smaleveltstraat en Thomas à Kempisstraat gaat vergezeld van een van de eerste maatregelen tegen de hardnekkige wateroverlast, waarmee heel veel bewoners in deze omgeving te maken hebben.  

Onder de parkeerhof komt namelijk een waterberging, die overtollig regenwater zal kunnen opvangen. En het groene speelplein aan de Liduinastraat wordt zo mogelijk gecombineerd met een waterberging. Dat hoeft geen ondergrondse opslag te zijn. Het plein zou ook een iets verdiepte ligging kunnen krijgen, waardoor het teveel aan regenwater erin blijft staan. Rotterdam was de eerste gemeente in Nederland, die zulke ‘waterpleinen’ aanlegde.  

De gemeente Schiedam kondigt meer maatregelen aan, die de komende jaren het probleem van onder water lopende kelders en kamers in Schiedam-West moeten verhelpen. De straten en pleinen in de Liduinabuurt, Frankelandbuurt en Fabribuurt krijgen volgend jaar te maken met groot onderhoud, dat tot 2024 duurt. Behalve een volledige herinrichting van de straten en pleinen gaat het ook om een grondige aanpassing van de riolering.
“Bij dit proces zullen de bewoners actief worden betrokken om samen tot een plan en integrale aanpak te komen”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “De exacte planning en fasering is op dit moment nog niet duidelijk.”
De gemeente gaat daarom voor de directe omgeving van de nieuwbouw aan de Liduinastraat uit van een tijdelijke aanpassing c.q. aanheling van het openbare gebied.