Categorieën

Service

Nieuwe kunstwerken in Gorzenkerk

Nieuwe kunstwerken in Gorzenkerk
Uit

Nieuwe kunstwerken in Gorzenkerk

  • Redactie
  • 11-10-2015
  • Uit
Nieuwe kunstwerken in Gorzenkerk

De panelen aan één kant van het scherm werden al in 2013 onthuld; foto: Roger Pluijm


SCHIEDAM - De Heilig Hartkerk krijgt nieuwe kunstwerken die in het teken staan van Liduina. Glaskunstenaar Henk van Kooy maakte zes gebrandschilderde ramen waarop de Schiedamse stadsheilige centraal staat. Jeroen Staal completeerde zijn vierluik waarin elementen van de Apocalyps worden uitgebeeld, en waarin ook een link wordt gelegd naar Liduina.

Het werk van Van Kooy completeert het glas-in-lood werk waarmee de Liduinakapel in de kerk de afgelopen jaren is verfraaid. De zes ramen vormen samen twee panelen, waarmee de kapel 'af' is.

Het werk van Staal komt in een van de bogen van het kunstscherm, waarmee een deel van de kerk kan worden afgeschermd. In de vier verrijdbare bogen van het scherm is ruimte voor kunstwerken aan de voorzijde en de achterzijde. Aan de achterkant zijn vier panelen die zijn gemaakt met hulp van de scholen in de omtrek van de kerk: de Willibrordusschool, Gorzenschool, Jozefschool en Bernardusschool. Zij stellen beeldbepalende bouwwerken in de Gorzen voor. Zijn laatste werk komt aan de voorkant, met het gezicht naar het altaar.

De werken worden woensdag naar goed kerkelijk gebruik ingezegend. Dit gebeurt vanaf half acht 's avonds. De kerkgemeenschap nodigt alle geïnteresseerden uit dit bij te wonen.