Categorieën

Service

Nieuwe natuur maakt Midden-Delfland nog groener

Nieuwe natuur maakt Midden-Delfland nog groener
Nieuws

Nieuwe natuur maakt Midden-Delfland nog groener

  • Redactie
  • 14-04-2024
  • Nieuws
Nieuwe natuur maakt Midden-Delfland nog groener

Potjer (rechts) 'opende' de nieuwe ecologische verbinding; foto: provincie Zuid-Holland


SCHIEDAM - In de zuidelijke rand van het groengebied tussen Schiedam/Vlaardingen en Delft is een verbinding tussen verschillende natuurgebieden gerealiseerd. Deze nieuwe 'natuurzone Zuidrand' is afgelopen week geopend door gedeputeerde Berend Potjer. 

Het aanleggen van de ecologische verbinding is belangrijk voor planten en dieren in het gebied, zo meldt de provincie Zuid-Holland. "Op deze manier zijn de natuurgebieden Vlietlanden en de Ackerdijkse Plassen met elkaar verbonden. Zo is een nieuwe netwerk ontstaan waar dieren veilig van plek naar plek kunnen trekken. Bijvoorbeeld voor de noordse woelmuis is dat goed nieuws. Die heeft nu een groter leefgebied en dus meer overlevingskansen."

Gedeputeerde Berend Potjer is enthousiast: “Onze provincie is enorm dicht bebouwd, dan is het soms moeilijk ruimte voor natuur te vinden. Ik ben trots dat we dit tussen drie grote steden toch voor elkaar krijgen. Het mooie is, niet alleen de natuur gaat erop vooruit, ook de ruimte om door de natuur te wandelen wordt vergroot. Dat klinkt simpel, maar is een enorme puzzel. Voor de nieuwe natuur is namelijk flink wat samenwerking nodig. Niet alleen Zuid-Holland heeft een rol, ook Staatsbosbeheer en Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland hebben hard gewerkt", aldus Potjer.

De nieuwe natuur in de Zuidrand is een belangrijk stuk van het Natuurnetwerk in Zuid-Holland. In Midden-Delfland is dit netwerk de laatste jaren een stuk groter geworden. Met hulp van de provincie is zo’n 44 hectare aan nieuwe natuur aangelegd. Met deze laatste stap is een ecologische verbindingszone van acht kilometer toegevoegd. De provincie zorgt samen met andere partijen voor de aanleg van dit Natuurnetwerk. Voor Zuidrand maakten Staatsbosbeheer en Urban Synergy het ontwerp. Daar zijn ook bewoners, ondernemers en andere partijen bij betrokken. De natuur is aangelegd door AH Vrij. Staatsbosbeheer gaat de Zuidrand beheren.