Categorieën

Service

Nieuwe proef met deelscootmobielen

Nieuwe proef met deelscootmobielen
Nieuws

Nieuwe proef met deelscootmobielen

  • Redactie
  • 29-02-2024
  • Nieuws
Nieuwe proef met deelscootmobielen

Met deelscootmobielen komen er op een centrale plek in een wooncomplex meerdere scootmobielen te staan; foto: Woonplus

SCHIEDAM - Er komt in Schiedam een nieuwe proef rondom mobiliteit: de deelscootmobiel. 

In Nederland is er een wet die regelt dat, als iemand zichzelf niet kan redden, die persoon hulp krijgt van de gemeente. Dat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hoe gemeenten die hulp geven, leggen ze vast in hun Wmo-beleid. In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis voert Rogplus dit Wmo-beleid voor deze gemeenten uit. Omdat een belangrijk onderdeel van het Wmo-beleid te maken heeft met wonen, werkt Rogplus veel met Woonplus samen. Ook voor de nieuwe proef met de deelscootmobiel, die onder meer stallingsproblemen - denk aan galerijen vol scootmobiels - op moet lossen.

“Met deelscootmobielen komen er op een centrale plek in een wooncomplex meerdere scootmobielen te staan," legt Tom Ernst, Wmo-consulent en relatiebeheerder Mobiliteit bij Rogplus, uit. "Iedereen die daar woont en die volgens het Wmo-beleid in aanmerking komt voor een scootmobiel, mag er gebruik van maken. We rekenen daar geen eigen bijdrage voor. Mensen die al een scootmobiel van Rogplus hebben, kunnen die inleveren. Een groot voordeel van deelscootmobielen: de mensen die nu op de wachtlijst staan voor een scootmobiel, kunnen meteen gebruik maken van de deelscootmobiel. De complete wachtlijst vervalt daarmee."

Ernst noemt de deelscootmobiel 'de Rolls Royce onder de scootmobielen', met een actieradius van 40 tot 45 kilometer. Ter vergelijking: met een gewone scootmobiel kun je maximaal 25 kilometer rijden. Het reserveren van een deelscootmobiel gaat via een app op een beeldscherm in de stalling.

In Vlaardingen heeft Rogplus in twee wooncomplexen al een proef met deelscootmobielen lopen. “We krijgen daar veel positieve reacties van bewoners,” zegt Ernst. “Tegelijkertijd merken we ook dat er bewoners zijn die eraan moeten wennen. Vooral de mensen die eerst een eigen scootmobiel hadden. Dat is ook niet meer dan logisch. We zijn nu aan het kijken welke woonlocaties van Woonplus geschikt zijn om daar een proef te starten.”