Categorieën

Service

Nieuwe tankautospuit voor de brandweer Schiedam

Nieuwe tankautospuit voor de brandweer Schiedam
Nieuws

Nieuwe tankautospuit voor de brandweer Schiedam

  • Redactie
  • 16-08-2023
  • Nieuws
Nieuwe tankautospuit voor de brandweer Schiedam

De nieuwe tankautospuiten moeten weer vijftien jaar meegaan alvorens ook deze weer zullen worden vervangen, hier oud (links) en nieuw bij elkaar; foto's: FlashphotoNL


SCHIEDAM -  Op korte termijn neemt de brandweer Schiedam een gloednieuw voertuig in gebruik; één van de twaalf nieuwe tankautospuiten van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Een tankautospuit is het basisvoertuig van elke brandweerkazerne; hiermee gaan de manschappen naar vrijwel elke melding: Brand, ongevallen, of diverse hulpverleningen. Het voertuig is natuurlijk uitgerust met een grote tank met water en slangen voor brandbestrijding, maar ook bijvoorbeeld (zwaar) gereedschap voor kleine en grote hulpverleningen.

De Veiligheidsregio heeft twaalf van deze nieuwe type tankautospuiten aangeschaft, waarvan er inmiddels al een aantal operationeel zijn. De voertuigen vervangen een aantal al wat oudere voertuigen, die op hun beurt weer de reservevoertuigen vervangen. Eerder hebben de brandweerploegen van onder meer Maassluis, Hoek van Holland en Krimpen a/d IJssel dit nieuwe type voertuig al in gebruik genomen, en afgelopen week ook de kazerne Mijnsherenlaan in Rotterdam-Zuid. Ergens de komende dagen of weken neemt dan ook de kazerne Schiedam dit voertuig in gebruik.

Het huidige type tankautospuit van de brandweer Schiedam werd in 2015 in gebruik genomen. De kazerne Schiedam heeft deze specifieke tankautospuit in gebruik sinds 2019, nadat hun oorspronkelijke eerste voertuig total-loss raakte bij een ongeval. Het huidige voertuig is nog in goede staat en zal na zo'n acht jaar nog elders in de Veiligheidsregio worden ingezet.

Momenteel worden de laatste manschappen nog getraind op het nieuwe voertuig, waarin veel veranderd is. Zo is de nieuwe tankautospuit een stukje kleiner ten opzichte van de huidige, wat manoeuvreren in smalle straatjes makkelijker maakt. Dankzij de nieuwe indeling en technieken van tegenwoordig mist er echter niets op het voertuig ten opzichte van de huidige versie; alles is slimmer ingedeeld maar ook de materialen aan boord gebruiken minder ruimte. Zo is bijvoorbeeld het zware redgereedschap voor ernstige verkeersongevallen nu elektrisch in plaats van hydraulisch, waardoor de grote hydraulische unit en bijbehorende slangen niet meer nodig zijn.

De nieuwe tankautospuiten moeten weer vijftien jaar meegaan alvorens ook deze weer zullen worden vervangen.