Categorieën

Service

Nog net zijn van meeste Schiedamse baby's ouders getrouwd

Nog net zijn van meeste Schiedamse baby's ouders getrouwd
Nieuws

Nog net zijn van meeste Schiedamse baby's ouders getrouwd

  • Redactie
  • 13-09-2023
  • Nieuws
Nog net zijn van meeste Schiedamse baby's ouders getrouwd

SCHIEDAM - Het aantal Schiedammertjes dat geboren wordt als kind van ongetrouwde ouders gaat naar het aantal dat uit getrouwde stellen ter wereld komt. Afgelopen jaar was 45,5 procent van de nieuwe-wereldburgers-te-Schiedam-geboren, kind van een ongehuwde moeder.

In heel Nederland ligt dat percentage op 42 procent. Met als uitschieters Urk en Staphorst, met 5,8 en zes procent kinderen uit ongehuwde paren, en Terschelling en Simpelveld, met 57,1 respectievelijk zestig procent. In Vlaardingen ligt het percentage met 42,9 zo ongeveer op het landelijk gemiddelde; Rotterdam kent 51,6 procent kinderen uit ouders die niet in de echt zijn verbonden.

Het aandeel kinderen geboren uit een moeder die niet getrouwd is, groeit de afgelopen decennia gestaag. Van anderhalf procent in 1962, naar 5,9 procent in 1982, naar 29 procent in 2002, en nu dus 42 procent landelijk.

Overigens worden ouders met een geregistreerd partnerschap tot de getrouwde stellen gerekend. Hun aandeel in het geheel groeit amper meer.

Niet-getrouwde moeders wonen vaak wel samen met een partner. Van alle pasgeboren baby’s in 2022 had een derde niet-getrouwde samenwonende ouders, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cijfers op een rijtje zette. Ook na de geboorte van hun eerste kind blijven steeds meer ouders ongetrouwd samenwonen. In 2022 waren van 37 procent van de tweede en de daaropvolgend geboren baby’s de ouders niet getrouwd. 

Ook zijn er meer baby’s die bij een alleenstaande moeder geboren worden. In de jaren zeventig kwam dat nog niet veel voor, inmiddels gebeurt dat bij bijna een op de tien kinderen.

Jonge vrouwen zijn het minst vaak getrouwd als ze moeder worden. In 2022 waren negen op de tien tienermoeders niet getrouwd en zes op de tien moeders van 20 tot 25 jaar. Het grootste deel van de baby’s van een tienermoeder maakt deel uit van een overig huishouden. Vaak is dat een huishouden met drie generaties: de baby, de tienermoeder en haar ouders. 

Van de baby’s met een moeder van 25 jaar of ouder heeft ruim de helft wel getrouwde ouders. Bij baby’s met een moeder boven de veertig jaar is dat net wat lager. Net als baby’s met een jonge moeder komen zij in verhouding vaak ter wereld bij een alleenstaande moeder.