Categorieën

Service

Nouchka Fontijn, over boks- en levenslessen

Nouchka Fontijn, over boks- en levenslessen
Sport

Nouchka Fontijn, over boks- en levenslessen

  • Ted Konings
  • 09-12-2024
  • Sport
Nouchka Fontijn, over boks- en levenslessen

ROTTERDAM - Je niet uit het veld laten slaan, acht tellen rust krijgen, in de touwen hangen, de handdoek in de ring gooien… het is niet voor niets dat er zo veel gezegden uit het boksen ingang in ons dagelijks taalgebruik hebben gevonden. “Wat geldt in de ‘ring of boxing’, geldt maar al te vaak ook in ‘the ring of life’”, zo weet Nouchka Fontijn met zekerheid.

Het vormde voor haar een belangrijke aanleiding een boek te schrijven, haar eerste. Het kreeg de titel ‘Vallen en terugslaan’, in twaalf rondes naar persoonlijk succes. Gistermiddag werd in Donner in Rotterdam het boek gepresenteerd, ten overstaan van tientallen vrienden, bekenden en gewoon liefhebbers van de bokssport en van Fontijn.

Ze liep er al een tijdje mee rond, met het idee een boek te schrijven. “Ik weet het nog goed: op 24 januari schreef ik mijn eerste letters. Daarna heb ik een tijdje op een eiland gelegen.” Fontijn deed mee aan het tv-programma Expeditie Robinson. Terug van het tropische eiland had ze inspiratie om verder te gaan. “Toen heb ik gezegd: nu gaat het gebeuren, nu ga ik een uitgever zoeken.” Het werd Boom in Amsterdam. 

In nog geen twee maanden tijd kwam het boek er afgelopen zomer, zo vertelde uitgever Elke Vergoossen gistermiddag. Ze verhaalde hoe Nouchka Fontijn op haar als een echte topsportster overkwam, toen ze in juni kennismaakten. “Ze wist precies wat ze wilde, was zeer doelgericht.” Toen de plannen eenmaal concreet werden en er afspraken werden gemaakt over het boek, haalde ze ook iedere deadline, aldus Vergoossen. Want ja, er stond druk op de ketel; voor een uitgever is het wezenlijk dat een boek voor de feestdagen in de winkel ligt, en dus moest de tekst er op 1 september zijn. 

“Het moesten verhalen worden”, anekdotes en ervaringen uit een bokscarrière van veertien jaar. “Maar het moest ook een leerzaam boek worden. Geschikt voor een breed publiek, dat ook nog eens lekker wegleest.” Twaalf hoofdstukken, want in een bokswedstrijd (bij de profs) zijn er nu eenmaal twaalf rondes. Maar ook dus: twaalf ervaringen uit een mensenleven. Denk aan ‘doel’, en ‘gameplan’, focussen, wendbaar zijn, vallen en terugslaan. 

En passie, want daar begint het volgens Fontijn mee. Zoals het ging toen zij met boksen begon. “Dat begon eigenlijk met taekwondo.” Een sport om coördinatie en lichaamsbeheersing op te doen. Ooit had ze geleerd dat ze jongetjes (en meisjes) die aan vechtsporten deden, op afstand moest houden. Dat was niet haar slag. “Maar in de eerste les van Arie van Oosterhout was ik direct verkocht. Ik had dat witte ding om mijn middel, maar dat moest maar snel gaan veranderen”, vertelt ze, over de witte band van de beginneling. De combinatie van coördinatie, felheid en hardheid sprak haar in de sport aan. Later maakte ze de overstap naar boksen.