Categorieën

Service

Oekraïense vluchtelingen op schip verhuizen volgende week

Oekraïense vluchtelingen op schip verhuizen volgende week
Nieuws

Oekraïense vluchtelingen op schip verhuizen volgende week

  • Fleur Snoeij
  • 18-05-2022
  • Nieuws
Oekraïense vluchtelingen op schip verhuizen volgende week

SCHIEDAM - Volgende week zullen de tientallen Oekraïense vluchtelingen die nu op de Patria aan de Buitenhavenweg verblijven, verhuizen. naar het voormalige zorgcentrum François HaverSchmidt in de Willem de Zwijgerlaan.

Souad Achour van Stichting Inclusia kwam tijdens het wijkoverleg in de Gorzen vertellen over de huidige stand van zaken, want Inclusia Schiedam is bezig geweest met de opvang en dagbesteding van de vluchtelingen. 58 vluchtelingen wonen momenteel op de Patria, maar naar verwachting zullen ze volgende week, op 23 of 24 mei, verhuizen naar de nieuwe locatie. Schiedam zal in totaal naar verwachting zo'n tweehonderdvijftig mensen opvangen. In François HaverSchmidt komt plaats voor ongeveer honderdvijftig mensen. De Patria zal blijven liggen om daar nieuwe toestroom aan Oekraïners te verwelkomen.

Achour droeg de buurtbewoners een warm hart toe en wilde ze graag bedanken voor de open houding die ze hebben gehad ten opzichte van de Oekraïners: "Kinderen worden opgevangen, ze drinken koffie met mensen uit de buurt, doen mee aan activiteiten en de Kledingbank helpt waar nodig. Het doel is de mensen op te vangen en rust te bieden tot de oorlog voorbij is en ze hopelijk weer terug kunnen keren."

Inclusia heeft verschillende activiteiten georganiseerd voor de Oekraïners. Zo doen de mensen mee aan yoga op donderdag in het Hof van Zuid en de koffieochtenden op woensdagochtend. Twee dames zijn inmiddels ook werkzaam in winkels in de Groenelaan. Één dame werkt bij de Etos en een andere dame bij de Supermarkt Groenelaan. Verder worden er ook taalcafé's georganiseerd om de Oekraïners Engels en Nederlands te leren. Volgens Achour is er bij zijn organisatie zeker nog behoefte aan vrijwilligers.