Categorieën

Service

Op iedere duizend Schiedammers zijn er bijna zes oldtimers

Op iedere duizend Schiedammers zijn er bijna zes oldtimers
Nieuws

Op iedere duizend Schiedammers zijn er bijna zes oldtimers

  • Redactie
  • 06-04-2024
  • Nieuws
Op iedere duizend Schiedammers zijn er bijna zes oldtimers

Foto: Liesbeth van Duijn


SCHIEDAM - Schiedam is niet de stad van de oldtimers. Alhoewel zeker de nodige stadgenoten veel plezier beleven aan hun oude auto - denk aan onze voormalige burgemeester Reinier Scheeres; ze zijn in aantal beperkt.

Zo'n 470 oldtimers kennen een Schiedamse eigenaar. Met daarbij de aantekening dat er mensen zijn die meerdere auto's van tenminste veertig jaar oud hebben. 

Er komen in Nederland steeds meer 'klassieke personenauto’s', zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal oldtimers met een Nederlands kenteken was op 1 januari, vergeleken met vijf jaar eerder, met 28 procent gegroeid. 47.000 kwamen er in vijf jaar bij, zodat er nu 217 duizend auto's van veertig jaar of ouder met een Nederlandse eigenaar geregistreerd staan.

Ruim 98.000 zijn er tussen de veertig en vijftig jaar oud, ruim 84.000 tussen de vijftig en zestig jaar. Zo'n 34.500 auto's zijn van voor 1964, waarvan een kleine zevenduizend zelfs de oorlog nog hebben meegemaakt. De oudste Nederlandse auto komt uit 1894, 661 auto's waren begin dit jaar honderd jaar of ouder. Het meest voorkomende merk onder de oldtimers is Volkswagen, daarna volgens Mercedes, Citroën en Ford. Blauw is de meest voorkomende kleur.

Oldtimers die de weg op mochten - omdat ze ook verzekerd zijn -  reden in 2022 gemiddeld iets minder dan achttienhonderd kilometer. Gemiddeld reed een personenauto jonger dan veertig jaar bijna zeven keer zoveel (12,2 duizend kilometer).

Auto’s van veertig jaar en ouder reden in totaal zo’n 274 miljoen kilometer in 2022. Van alle kilometers die Nederlandse personenauto’s jaarlijks afleggen, wordt 0,2 procent gereden door oldtimers. Het totaal aantal kilometers van alle Nederlandse personenauto’s samen is zo’n 114,3 miljard kilometer.

Het oldtimerbezit is het hoogst in de gemeenten Alphen-Chaam en Opmeer, met zo’n 41 auto’s per duizend inwoners. Ook in Baarle-Nassau en Nederweert is het aantal oldtimers relatief groot. In Schiedam is dat aantal 5,9 auto's per duizend inwoners. In Vlaardingen 6,6, in Rotterdam 5,7 en in Delft 6,9. In Diemen en Almere is het oldtimerbezit het laagst, met ongeveer vier auto’s per duizend inwoners.