Categorieën

Service

OM over Schiedamse: in haar kelder lag berg portemonnees

OM over Schiedamse: in haar kelder lag berg portemonnees
Nieuws

OM over Schiedamse: in haar kelder lag berg portemonnees

  • Cerberus/Maarten Bakker
  • 21-09-2022
  • Nieuws
OM over Schiedamse: in haar kelder lag berg portemonnees

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie beschuldigt een veertigjarige vrouw uit Schiedam van het bezit van een grote hoeveelheid gestolen goederen. Bij een politie-inval in haar woning vonden agenten alleen al 77 horloges. De officier van justitie eist honderd dagen cel tegen haar, waarvan 59 dagen voorwaardelijk, en 120 uur werkstraf. 

Naast het grote aantal horloges lag er veel kinderkleding in de woning, met de prijskaartjes er nog aan. Ook vonden agenten sieraden in haar woning, een juweliersloep en een zogenaamde ‘diamond selector’, waarmee de echtheid van edelmetalen kunnen worden vastgesteld. “En in de kelder lag een hele hoop lege portemonnees”, zei de officier van justitie vandaag bij de Haagse rechtbank. Ook had de vrouw 3600 euro ‘cash’ in huis liggen.

Volgens de officier van justitie zijn het geld en de goederen afkomstig uit criminaliteit, en heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan witwassen.  “Mevrouw heeft alleen maar een bijstandsuitkering, daar kon ze die spullen nooit van betalen.”

De verdachte reageerde dat ze de horloges op rommelmarkten heeft gekocht. “Mijn zoontje verzameld ze.” De kinderkleertjes waren een cadeau van haar familie, die haar ook het contante geld had gegeven. “In onze cultuur is het heel normaal om dat te geven in plaats van cadeautjes.”

Het Openbaar Ministerie verdacht de vrouw aanvankelijk ook van plundering van de bankrekening van een bejaard echtpaar uit Den Haag. Ze zou met een veertigjarige vrouw uit Rotterdam zesduizend euro met de gestolen pinpas van de oudjes opgenomen hebben. Die beschuldiging liet de officier van justitie vandaag in de zaak tegen de Schiedamse echter vallen, vanwege gebrek aan bewijs.

De vrouw uit Rotterdam is volgens de aanklaagster wel schuldig aan het leeghalen van de rekening van het bejaarde echtpaar. De Rotterdamse maakte volgens het OM deel uit van een criminele groep die op verschillende plaatsen in Nederland hadden geprobeerd in te breken in zorginstellingen voor ouderen. Zo wilden ze ook bij de aanleunwoningen Drielanen bij het St. Jacobsgasthuis in Schiedam binnenkomen, maar dat lukte niet. De officier van justitie eist tegen de Rotterdamse vrouw twee jaar cel.

Uitspraak over twee weken.