Categorieën

Service

OM wil forse gevangenisstraf voor schoppen NS-medewerkers

OM wil forse gevangenisstraf voor schoppen NS-medewerkers
Nieuws

OM wil forse gevangenisstraf voor schoppen NS-medewerkers

  • Redactie
  • 12-05-2021
  • Nieuws
OM wil forse gevangenisstraf voor schoppen NS-medewerkers

SCHIEDAM - Luciano T. moet veertien maanden de gevangenis in. Dit vanwege zijn rol bij een zware mishandeling in januari in Zwolle. Een half jaar van de straf kan voorwaardelijk zijn, aldus het Openbaar Ministerie gisteren voor de Zwolse rechtbank

Schiedammer T. Wordt ervan verdacht op 26 januari op station Zwolle een NS-medewerker tegen het hoofd te hebben getrapt. 

In de rechtszaal werden gisteren beelden getoond van het geweld dat hij gebruikte. Een zekere Kevin met wie T. al vroeg op pad was, sprong over de toegangspoortjes van het station. De NS-medewerkers die hem daarop aanspreken raken in gevecht met de twee, waarbij met name T. Zich laat gelden.
Hij schopt op zeker moment een NS-er die op de grond ligt om Kevin in bedwang te houden, hard tegen het hoofd. Een tweede NS-medewerker krijgt een trap richting haar hoofd. Deze twee medewerkers worden na het gevecht per ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis blijkt een van hen het bewustzijn te hebben verloren.

De zware mishandeling vond plaats op de ochtend na de avondklokrellen in Zwolle. T. kon de rechter geen andere reden geven waarom hij naar Zwolle was gekomen dan om 'te chillen'. Waar en met wie wist hij niet meer. ”Ik praat het niet goed”, zei hij over het gevecht. “Ik heb buitensporig geweld gebruikt”, aldus T. zelf tegen de rechters in de zaal.

Zijn advocaat stelde dat de zaak volgens het jeugdstrafrecht zou moeten worden behandeld. T. was negentien ten tijde van het gevecht. Ook vond de advocaat dat de NS-medewerkers allesbehalve de-escalerend werkten door het gevecht aan te gaan. 

Naast de geëiste celstraf wil de officier van justitie dat T. nog eens twee maanden gaat zitten. Die kreeg hij voorwaardelijk opgelegd nog geen maand voor het incident in het station. De rechtbank doet op 25 mei uitspraak.