Categorie├źn

Service

Ook Schiedamse VVD'er kritisch op asielaanpak kabinet

Ook Schiedamse VVD'er kritisch op asielaanpak kabinet
Politiek

Ook Schiedamse VVD'er kritisch op asielaanpak kabinet

  • Redactie
  • 24-08-2022
  • Politiek
Ook Schiedamse VVD'er kritisch op asielaanpak kabinet

SCHIEDAM - VVD'ers in het land staan kritisch tegenover de asielaanpak van het kabinet. Fractievoorzitter Tom Janssen van de Schiedamse VVD is een van de ondertekenaars van een brandbrief hierover aan de eigen fractie in de Tweede Kamer.

Samen met tientallen anderen uit Janssen zijn zorgen over 'de principiële grens' die het kabinet over is gegaan met het passeren van de gemeente Tubbergen bij het realiseren van een asielopvang. De wil van het lokale bestuur werd niet in acht genomen, waarmee 'de gezonde collegiale verhoudingen tussen rijk en gemeenten werden opgeheven'. Dat zorgt volgens de briefschrijvers voor een verlies van vertrouwen in de politiek en de democratie. "Dit kan niet en mag niet." 

Een ander punt van zorg voor de VVD'ers is het feit dat het gewoonweg niet lukt op de asielopvang naar behoren te laten functioneren. Dat is zeker ook VVD-bestuurders aan te rekenen, zo stellen zij. Voor het feit dat de problemen COA en IND nu al tijdenlang steeds meer boven het hoofd groeien, en voor het maar niet lukken van het scheppen van oplossingen. In plaats daarvan worden de problemen op het bordje gelegd van gemeenten en veiligheidsregio's. Volgens de briefschrijvers 'trapt het kabinet naar beneden', met 'almaar meer symptoombestrijding'.

“Het is steeds opnieuw het rijk dat weigert terugkeer (van asielzoekers, red) in de relatie met derde landen belangrijk genoeg te maken, en dat richting de Europese Unie weigert om het oplossen van grens- en migratieproblemen belangrijk genoeg te maken.” Dat moet anders, aldus de briefschrijvers. "Deze crisis vereist leiderschap, ook als dat op lastige politieke consequenties aankomt.”