Categorieën

Service

Op naar het tweede minibos, na 't Groenoordje

Op naar het tweede minibos, na 't Groenoordje
Wonen

Op naar het tweede minibos, na 't Groenoordje

  • Redactie
  • 18-03-2020
  • Wonen
Op naar het tweede minibos, na 't Groenoordje

Is dit een locatie voor een minibos, aan de Westfrankelandsestraat?


SCHIEDAM - Het ging iets minder feestelijke dan gehoopt - de leerlingen van Loep en El-Furkan ontbraken - maar vandaag is in Schiedam een begin gemaakt met het eerste Tiny Forest.

Vandaag is het ook Boomfeestdag, vanouds een dag dat kinderen bomen planten. Dezer dagen is alles anders en zitten de meeste kinderen thuis, maar een begin is wel gemaakt, van 'het kleine bos'. Een groen oordje komt in Groenoord, tussen de Beethovenflat en die van het Chopinplein.

Een flinke tennisbaan groot is het bos, maar er zou voor de kinderen van de twee basisscholen in de buurt werk genoeg zijn, want in het minibos is naar verluidt wel plek voor tot zeshonderd bomen. Zij hoefden vandaag dit niet aan de bak, maar krijgen wel de naam van het eerste minibos van Schiedam op hun naam: 't Groenoordje.

Tiny Forests zijn een initiatief van IVN Natuureducatie. Het idee is niet alleen te zorgen voor meer groen in de stad, ze moeten ook een plek worden waar kinderen meer kunnen leren over de natuur. Het NME-centrum gaat dat aspect van het Tiny Forest voor rekening nemen.

Schiedam is de eerste stad waarin een minibos wordt aangelegd. IVN maakte afspraken met zestien gemeenten in Zuid-Holland, waar deze bosjes zullen komen. De provincie betaalt mee aan de aanleg. Er moeten nog twee minibossen in de stad komen. Schiedam rekent zich volgens een bericht van de gemeente rijk met achttienhonderd nieuwe bomen.

Voor de andere twee minibossen in Schiedam is de gemeente nog op zoek naar een locatie. Zij vroeg daarvoor ideeën van de Schiedammers. Misschien is de plek op de bovenstaande foto een idee. Het betreft een perceel grenzend aan de Westfrankelandsestraat, waar al eerder de struiken tot boven de huizen groeiden.

Met foto's van Annerike van de Water en de gemeente Schiedam.