Categorieën

Service

Op naar het volgende festival: jazz

Op naar het volgende festival: jazz
Uit

Op naar het volgende festival: jazz

  • Han van der Horst
  • 24-09-2017
  • Uit
Op naar het volgende festival: jazz
COLUMN - Schiedam is een echte feeststad geworden. Dat bedacht ik mij zaterdagavond op de Appelmarktbrug, toen de gondelvaart voorbij kwam. Daar stoomde het schip van de Jazzdistillery onder de geopende brugdekken door met aan boord Jack Kerklaan in zijn witte kapiteinsuniform met pet. Hoe hij dat zo smetteloos houdt, is mij een raadsel. Bij mij zou na een kwartier of wat de eerste vlek op het textiel verschijnen. Maar bij hem niet: zelfs niet aan boord van een feestelijk verlicht schip waar toch de smeerolie voor de motoren nooit ver weg is.

Het was prachtig weer. Een grote menigte omzoomde de kades van de Lange Haven die na de prachtige restauratie geen gevaar meer opleveren, zodat na jaren de gondelvaart weer door kon gaan. Als hoogtepunt van de Brandersfeesten.

Over veertien dagen is het weer prijs. Dan is er opnieuw een festival. Niet aan de Lange Haven, maar aan de Schie, daar waar de Noordvest de verbreding heeft die wordt aangeduid als de Florynhaven. Tussen molen de Kameel en de Sint Joris Doele verrijst een spiegeltent. Daar en in die zo prachtig gerestaureerde Doele vindt van 6 tot en met 8 oktober het Jazz Distillery Festival plaats.

Hoe moet je dat feest definiëren? Het is een North Sea Jazz met de menselijke maat. In de tent en de verschillende zalen van de Sint Joris Doele vinden drie dagen lang optredens en workshops plaats van jazzfenomenen uit binnen- en buitenland.

Jazz Distillery is het product van de Schiedamse ondernemers, Nathalie Lans, Rob Roskam, Frans van Krugten en Enno Lobo. Frans is de grote man achter het roemruchte bedrijf Nikoverken, waarvan de personeelsleden overal ter wereld aan boord van zeeschepen reparaties verrichten. Nathalie, Rob en Enno zijn culturele ondernemers. Ze laten met het festival zien waartoe zij in staat zijn.

Wie gaat presentatrice Yvonne Keeley dan aankondigen? Nou, Hans Dulfer, over wie Nathalie Lans trouwens een prachtig boek heeft geschreven. Of Sister Sledge next Generation. Of Ellen ten Damme, hopelijk weer in het gezelschap van ekster Arie, want deze slimme vogel is een tijdje beroerd geweest en moest aansterken. Arie is nu een jaar of vijf.

Andere artisten zijn bij het grote publiek misschien niet zo bekend, maar doen kwalitatief voor deze sterren niet onder. Bijvoorbeeld Boris van der Lek of Tindjara Metschendorp, die met een complete (West Coast) big band verschijnt.

De organisatoren maken ook nog gebruik van wat historisch Schiedam biedt, want er vinden in het kader van het festival jazzrondvaarten plaats.

Dit, zonen en dochters van Schiedam, is een festival dat in Utrecht of in Amsterdam niet zou misstaan. Toch vindt het plaats aan de oevers van onze eigen Schie ten bewijze van het feit dat Schiedam aan een soort wederopstanding bezig is. Laten we eerlijk zijn, onze binnenstad is nou niet direct het koopcentrum van de Rijnmond. Maar als het om evenementen gaat, staat Schiedam zijn mannetje. Dat is deze maand weer afdoende duidelijk geworden.

Schiedam weet grote groepen mensen te trekken, zodra blijk wordt gegeven van cultureel ondernemerschap. Dat kwam naar voren eerder deze maand, tijdens het weekend van Opera aan de Schie/Open Stad/Open Monumenten en ook tijdens de Brandersfeesten. Dat zal zal straks gebeuren als in de Jazz Distillery het muzikale vuur wordt ontstoken.

Het zijn feesten van geheel verschillend karakter, maar in zijn soort allemaal top of the bill. En tegelijkertijd behouden zij allemaal de menselijke maat. Dat verenigt ze en dat is tegelijkertijd hun grote kracht. Het is duidelijk waar onze toekomst ligt.

Hier meer over het Jazz Distillery-evenement.