Categorieën

Service

Op safari in Kaleidoscoop

Op safari in Kaleidoscoop
Onderwijs

Op safari in Kaleidoscoop

  • Advertorial
  • 26-04-2024
  • Onderwijs
Op safari in Kaleidoscoop


SCHIEDAM - Kaleidoscoop is een basisschool in Schiedam-Oost. De afgelopen jaren is er een flinke stap gemaakt in de kwaliteit van het rekenonderwijs. Dit en komende jaren staat innoveren van het leesonderwijs op de agenda. Kaleidoscoop heeft ambitieuze voornemens om lezen en zaakvakken (denk aan geschiedenis, aardrijkskunde en natuurkunde) te combineren. In het kader van deze koppeling werd in april een groot schoolthema opgezet, waarbij kennis over de natuur en aardrijkskunde werd gekoppeld aan lezen, taal, schrijven, spelling en zelfs rekenen.

De school werd omgetoverd in een miniatuurwereld met een onderwaterwereld voor de groepen 1, 2 en 3, een jungle voor groepen 4, 5 en 6 en een ‘luchtwereld’ voor groepen 7 en 8. Met een speurtocht en zelfgemaakte verrekijkers werd het project geopend. Binnen taal werden teksten geschreven over de bezoeken aan Blijdorp en de vogelworkshop die vanuit het Schiedamse NME-centrum werd aangeboden. Er werden haiku’s (Japanse dichtkunst) geschreven in de bovenbouw, terwijl de onderbouw aan een kijkdoos of zeester werkte, ook om de motoriek te oefenen. Leesteksten, u raadt het al, gingen over giraffen en insecten.

Dat de spellingscategorieën leefden, werd opgemerkt tijdens het bezoek aan Blijdorp. “Juf, dat is de bizonregel (je hoort een ie, je schrijft een i)!” Binnen het rekendomein werden spanwijdte van vleugels en snelheid van een luipaard verkend. Het thema werd intensief beleefd door de leerlingen en het verbaasde menig leerkracht en ouder hoe snel en gretig de kennis werd opgedaan. Gisteren, op 25 april, werd het project afgesloten. Daarbij kon familie en iedere andere genodigde met eigen ogen de uitgevoerde activiteiten zien en lezen.

Dat dit schoolproject is afgesloten betekent uiteraard niet dat een dergelijke koppeling niet meer plaatsvindt. Het succes ervan onderstreept de meerwaarde dit in de toekomst verder uit te breiden. Het team en de leerlingen kijken met plezier op dit project terug.

Bent u geïnteresseerd in onze school kom dan langs op de open dag op zaterdag 25 mei van 10.00 tot 12.00 uur. U bent van harte welkom!


SIKO

Burgemeester van Lierplein 71, Vlaardingen

Meer over SIKO →