Categorieën

Service

Opruimen tussen de Koningsdagvierders; een kunst op zich

Opruimen tussen de Koningsdagvierders; een kunst op zich
Uit

Opruimen tussen de Koningsdagvierders; een kunst op zich

  • Advertentie
  • 20-04-2019
  • Uit
Opruimen tussen de Koningsdagvierders; een kunst op zich

SCHIEDAM – Nog een week, dan is het feest: Koningsdag. Veel te doen op straat, op terrassen en in winkelstraten waar de Schiedammers de overtolligheden van een goed leven proberen te slijten. En op zondag 28 april is alles weer opgeruimd. Natuurlijk.

Nou, zo natuurlijk is dat niet. Het betekent dat de mensen van Irado overwerk verrichten. Want het werk van een gewone zaterdag gaat door, maar het weer 'schoon opleveren' van de Schiedamse straten is extra. In een kort tijdsbestek vanaf een uur of vier 's middags, en soms letterlijk laverend tussen de Koningsdagvierders. De dagen ervoor zijn de 'gewone' ondergrondse containers in bepaalde straten sowieso al een keer extra geleegd, want in sommige gebieden wordt er vanwege de feestdag extra veel afval weggegooid.

Elke Spronk, bij Irado verantwoordelijk voor de gang van zaken rond evenementen, rekent erop de klus met de collega’s te kunnen klaren. Dat wordt nog een heel gepuzzel, maar er is een zeer serieus draaiboek aan vooraf gegaan. Het begon al met het klaarzetten van de borden die aangeven waar de parkeerverboden zijn. “Die moeten er twee weken van tevoren staan, anders mag er niet gehandhaafd worden”, vertelt Elke Spronk.

Iets wat ook zeker moet gebeuren voordat de tompoezen gegeten worden, is het plaatsen van de grondstoffencontainers bij twee plekken in de stad waar een vrijmarkt wordt gehouden:  op het Land van Belofte en bij het Hof van Spaland. Dat is vaak passen en meten, want de ruimtes zijn niet gemaakt op de forse containers.

Zo komt er op het Land van Belofte een grote container te staan waar alle afval – veel onverkochte spullen van de vrijmarkt – in mag. “Ter hoogte van de makelaar daar is ruimte voor een grote container, op de gewone klinkers. Elders kan je niet zonder vervelende consequenties containers plaatsen.”

Bij het Hof van Spaland komen vier containers, waarin apart elektrische apparaten, papier, textiel en restafval kan worden afgevoerd. Passen en meten om ze er te krijgen, maar het gaat net. Alleen: vol is vol, want van afvoeren of bijplaatsen kan in de drukte geen sprake zijn.

Druk is het ook in de stad, waar Irado de zorg heeft voor het schoon krijgen van de straten later op de avond. “Dat is een kunst op zich”, aldus Elke Spronk, eigenlijk alleen weggelegd voor de beste diplomaten onder de straatvegers en vuilnismannen. “Schoonhouden en feesten verhouden zich sowieso niet zo goed”, vult ze aan. “Vorig jaar bleek een ondergrondse container op de Koemarkt op de dag zelf vol.” Ja, ga die maar eens legen te midden van de feestvierders.

Irado kan ook rekenen op bijstand. Want kinderen tot en met zestien jaar kunnen een X-box of minitablet winnen met de kanskaart die ze krijgen als ze vrijmarktspullen inleveren bij de tijdelijke milieustraatjes van Irado. De ervaring leert dat nogal wat kinderen dat ook weer als een leuke Koningsdagactiviteit oppakken.

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →