Categorieën

Service

Opwinding vanwege saaiste grafiek aller tijden

Opwinding vanwege saaiste grafiek aller tijden
Wonen

Opwinding vanwege saaiste grafiek aller tijden

  • Redactie
  • 20-08-2021
  • Wonen
Opwinding vanwege saaiste grafiek aller tijden

SCHIEDAM - Het lijkt op de minst opwindende grafiek aller tijden, de lijn hierboven. Maar als je even stilstaat bij wat er komt kijken om die 'lijn' realiteit te laten worden, dan sluipt er een heel andere emotie in.

De streep stelt namelijk het aantal huizen in Schiedam voor. Dat waren is in 2012, het eerst jaar in de grafiek, 36.011. Het jaar erop 36.044. Zo klimt de lijn jaar op jaar een klein beetje, je moet goed kijken om de stijgende lijn te zien. In 2019 is deze aanbeland op 37.292 woningen die Schiedam rijk is. Dat is een toename van 1248 huizen in zeven jaar. Dat zijn er gemiddeld zo'n 178 per jaar.

Vorig jaar stond de teller - keurig volgens de norm - nog weer 180 woningen hoger, op 37.472. En dan, dan volgt er een echte knik in de lijn, een kind kan het zien. Per jaar wordt het niet meer uitgestippeld, maar in 2025 moet Schiedam 40.972 woningen kennen. Dat er echt sprake is van een trendbreuk zeggen de gemiddelden: de 180 nieuwbouwhuizen van de afgelopen jaren worden er in de komende vijf jaar zevenhonderd.

Bedenk eens wat dit gaat betekenen voor de stad... Vijf keer zo veel huizen, is vijf keer zo veel reuring in Schiedam, met bouwplannen en vergunningen, met heipalen en timmermannen, met verhuiswagens en nieuwe kinderen op school. Nou ja, er staan natuurlijk grote projecten op de rol, met name op Schieveste, waar veel woningen 'ineens' worden neergezet. Maar reken maar dat zeker ook dat project voor veel veranderingen in de stad zal zorgen.

De bouwplannen die optellen tot de genoemde cijfers, werden op een rijtje gezet door de gemeente Schiedam, op verzoek van RTV Rijnmond.