Categorieën

Service

Over de poëzie van zussen Truus en Ida Gerhardt

Over de poëzie van zussen Truus en Ida Gerhardt
Uit

Over de poëzie van zussen Truus en Ida Gerhardt

  • Advertorial
  • 04-12-2023
  • Uit
Over de poëzie van zussen Truus en Ida Gerhardt

Bekend van Ida Gerhardt is het gedicht Het Egeltje, dat prijkt op een muur aan de Overschiesestraat


SCHIEDAM - Neerlandicus Hans Overheul spreekt op zaterdagochtend 16 december over het werk van de dichteressen Truus en Ida Gerhardt. Ida is een alom gerespecteerd en geprezen dichteres. Dat haar oudere zus Truus ook poëzie schreef en enkele mooie bundels op haar naam heeft staan, is veel minder bekend. 

In 1908 kwam het gezin in Schiedam wonen, waar vader Gerhardt hoofd van de ambachtsschool werd. Dochter Truus (1898) doorliep de eerste klassen van het gymnasium in Schiedam en maakte de alfaopleiding af (1918) als leerlinge van het Rotterdamse Erasmianum, waar dichter J.H. Leopold haar docent Grieks was. Beginjaren dertig begon zij gedichten te schrijven. In 1935 verscheen haar debuut 'De engel met de zonnewijzer' en in 1937 haar tweede bundel Laagland. Zus Ida werd in 1905 geboren. Zij is in de Nederlandse poëzie altijd een eenling geweest. Haar gedichten zijn stevig geworteld in de klassieke traditie en net als haar zus vond zij haar leermeester in J.H. Leopold. Pas in de jaren zeventig wordt haar talent breed herkend. In 1979 ontvangt zij P.C. Hooftprijs. 

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand normaal in De Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld: een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. 

Praktische informatie
Datum: zaterdag 16 december van 10.30 tot 12.30 uur; inloop vanaf 10.00 uur
Locatie: De Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Entree: gratis (vrijwillige bijdrage voor de koffie wordt op prijs gesteld.) 


Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →