Categorie├źn

Service

Penningmeester plundert rekening Elvis-fanclub

Penningmeester plundert rekening Elvis-fanclub
Nieuws

Penningmeester plundert rekening Elvis-fanclub

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 15-07-2022
  • Nieuws
Penningmeester plundert rekening Elvis-fanclub

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Behalve een passie voor de muziek van rocklegende Elvis Presley had Schiedammer René J. (52) ook een voorliefde voor geld. Als penningmeester van de Nederlandse fanclub It’s Elvis Time graaide hij volgens het Openbaar Ministerie 3725 euro uit de kas. De fraudeur moest voor de politierechter verschijnen. Wachtte hem misschien wat 'Jailhouse rock'?

Twee jaar geleden leek de komst van J. voor het bestuur van de grootste Elvis-fanclub van Nederland nog een enorme aanwinst. De Schiedammer was bereid om belangeloos de financiën van It’s Elvis Time te regelen.

Samen met een andere vrijwilliger ging hij voortaan de bankrekening beheren, waarop de jaarlijkse contributie van 650 leden à 35 euro naar werd overgemaakt, en ervoor zorgen dat rekeningen op tijd werden betaald. 

“Iemand die op dat moment accountant, bedrijfsadviseur én gemeenteraadslid was die voor ons als penningmeester wilde werken. Dat leek voor onze stichting een gouden greep”, vertelde voorzitter Eric van Rooij vorige week in de rechtbank van Rotterdam.

De aanwinst bleek in de praktijk een nachtmerrie voor de fanclub. In ruim een half jaar tijd maakte de Schiedammer 3725 euro over naar zijn eigen bankrekening. Diefstal die door de voorzitter bij toeval werd ontdekt.

“Onze tweede penningmeester was verhuisd naar Engeland, waardoor alleen J. toegang had tot de bankrekening’’, legde Van Rooij voor aanvang van de rechtszaak uit. "We vroegen hem meermaals om een extra e-dentifier (apparaatje voor toegang tot internetbankieren, red.) voor aan te vragen, zodat we ook toegang hadden.” Met smoesjes hield J. de boot af.

Toen de voorzitter in juni vorig jaar zelf maar contact opnam met de bank, werd hij doorverwezen naar een speciale afdeling. “Er waren 32 afwijkende transacties waargenomen. Allemaal bedragen die waren overgeboekt naar de privérekening van J.”

Eenmaal geconfronteerd met de fraude zou J. hebben beloofd het gestolen bedrag terug te betalen. Binnen een jaar moest het terug zijn. “Hij betaalde eerst nog wat bedragen, maar daarna viel het stil en kregen wij hem niet meer te pakken. Er staat nog 2400 euro open.”

Door de fraude kwam It’s Elvis Time in directe geldnood. Van de contributie wordt vierjaarlijkse uitgave van het fanclubblad betaald én evenementen. Zoals de viering van het 60-jarig bestaan van de fanclub eerder dit jaar. Dankzij een regeling met een evenementenbureau kon die viering toch doorgang vinden.

Ondertussen had het bestuur aangifte gedaan tegen J. Op een schikking met het Openbaar Ministerie reageerde de Schiedammer niet. Zodoende moest hij vorige week  voor de politierechter verschijnen, maar ook daar kwam het oud-gemeenteraadslid niet opdagen. “Helaas is de hoofdpersoon om wie het allemaal draai er niet. Jammer”, stelde de rechter.

Zij besloot de rechtszaak uit te stellen tot 29 september, omdat J. mogelijk pas de oproep begin van de week had ontvangen. “Als hij dan op vakantie is, kan hij die brief hebben gemist.”

Voorzitter Van Rooij van It’s Elvis Time dacht er het zijne van. “Het is precies het patroon waar we als bestuur al ruim een jaar mee te maken hebben”, vertelde hij de rechter. “We zijn bijna soft voor hem geweest. We dreigden met aangifte om ons geld terug te krijgen, maar hij reageerde helemaal nergens op.”

Ietwat beteuterd én boos stond Van Rooij vijf minuten na aanvang al weer buiten. “Hij heeft 650 leden belazerd”, beende de voorzitter weg.