Categorieën

Service

Pod-cast over markante Schiedamse gebouwen

Pod-cast over markante Schiedamse gebouwen
Wonen

Pod-cast over markante Schiedamse gebouwen

  • Redactie
  • 09-10-2023
  • Wonen
Pod-cast over markante Schiedamse gebouwen

Het Roelantspand; foto: HVS


SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam (HVS) doet al jaren enthousiast 'het verhaal van Schiedam': verhalen uit de markante geschiedenis van de stad. Nu komt het, met omroep Schie, met een  podcastversie van 'het verhaal'.

Geen droge kost of lijsten vol feitjes, zo beloven de initiatiefnemers, 'maar (ervarings)deskundigen die met plezier én verstand van zaken praten over de geschiedenis van Schiedam'.

De eerste aflevering verschijnt op 27 oktober. Die gaat over het Roelantspand op de Lange Haven/hoek Korte Haven. Daarna is het de bedoeling elke twee weken een aflevering beschikbaar te stellen. Ze zijn te beluisteren via de lokale omroep en via Spotify. In volgende afleveringen gaat het over de Liduina Basiliek, cocktailbar Post / restaurant Hosman Frères en de houtzaagmolens van Schiedam en daarna in een episode over het Nieuwe Bouwen, over de HAV Bank en de Singelwijckflat. De eerste serie wordt afgesloten met een aflevering over Lange Haven 98, waar de bewoners werken aan, onderzoek doen naar en leven in Schiedams erfgoed. 

“We willen mensen meenemen in ons enthousiasme voor de geschiedenis van Schiedam, zodat ze met andere ogen naar de stad gaan kijken", zegt Vincent Krabbendam, een van de makers namens HVS. Ook Reinard Maarleveld, Lou van Rossum en Nico de Vries zijn namens de vereniging bij de podcast betrokken. Deze worden opgenomen bij Schie. Hoofdredacteur Richard Dubbeld legt uit: “Het Verhaal van Schiedam hoort thuis bij de lokale omroep, zeker ook met het oog op het naderende jubileumjaar. En voor ons is de Historische Vereniging Schiedam dan een logische partner om een podcast over de geschiedenis van de stad te maken.''

Door de variatie in gasten, onderwerpen en presentatieduo’s zal elke aflevering weer anders zijn. Ook zullen er vragen van luisteraars beantwoord worden door de gast in kwestie. Deze vragen kunnen worden gesteld via de podcast-pagina’s op LinkedIn en Facebook. Morgen is de opname van de eerste aflevering.