Categorieën

Service

Proces drugsmoord gestart: Z. ‘schoot uit zelfverdediging’

Proces drugsmoord gestart: Z. ‘schoot uit zelfverdediging’
Nieuws

Proces drugsmoord gestart: Z. ‘schoot uit zelfverdediging’

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 09-09-2021
  • Nieuws
Proces drugsmoord gestart: Z. ‘schoot uit zelfverdediging’

Foto: politie


ROTTERDAM - In de rechtbank van Rotterdam is vanochtend het strafproces gestart tegen drie verdachten van de drugsmoord in de Boomgaardstraat in Schiedam. Aan het begin van de rechtszaak verklaarde een van de verdachten, de 33-jarige Clifferdson Z., dat hij had geschoten uit zelfverdediging. Volgens hem had het slachtoffer eerst een pistool (‘zijn schietding’) op hem gericht, waarna hij zijn eigen vuurwapen pakte. "Ik hou niet van geweld, maar ik schrok en toen: bam, schieten.’’

Eind 2019 - op 28 december - werd in een woning in de Boomgaardstraat een 26-jarige man uit Rijswijk doodgeschoten. Agenten vonden het slachtoffer Ayoub Essabiri met meerdere schotwonden in zijn hoofd en romp. Essabiri bleek niet de bewoner van het huis, maar een bezoeker. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de man slachtoffer werd van een ripdeal, waarbij het zou zijn gegaan om de verkoop van ruim een kilo heroïne.

Na de schietpartij, zo vermoedt het OM, vluchtte bewoner Shurendel M. (42) samen met medeverdachte Clifferdson Z. (33). Ruim twee weken later werd M. gepakt door de politie. Z. werd op 22 januari 2020 gearresteerd. Een dag eerder had de politie op Opsporing Verzocht bewakingsbeelden getoond van een trio dat zich na de schietpartij over de vluchtroute had begeven. Dankzij een bloedspoor van enkele honderden meters was het voor de recherche een koud kunstje om na te gaan waar de betrokkenen heen waren gegaan en waar ze zouden zijn opgepikt door een auto.

De derde verdachte in de zaak is de 24-jarige Eman el K. Het OM denkt dat de geboren Spaanse de ripdeal opzette en contact onderhield met de twee anderen. Zij werd opgepakt in Spanje en uitgeleverd aan Nederland. Alle verdachten krijgen vandaag de kans hun verhaal te vertellen. Z. was daarbij als eerste aan de beurt en gooide het op zelfverdediging. Volgens hem had het slachtoffer ook nog een vriend bij zich in de woning waar de schietpartij plaatsvond. Behalve het trio zijn bij de rechtszaak ook nabestaanden van het slachtoffer aanwezig. Justitie heeft twee dagen uitgetrokken voor het proces. Aan het einde van de dag zal het Openbaar Ministerie zijn strafeis bekendmaken. Vermoedelijk komen maandag de advocaten van de drie met hun pleidooien.