Categorie├źn

Service

Provincie komt over de brug voor de molens

Provincie komt over de brug voor de molens
Nieuws

Provincie komt over de brug voor de molens

  • Redactie
  • 29-01-2021
  • Nieuws
Provincie komt over de brug voor de molens

Foto: Remco Zwinkels


SCHIEDAM - De provincie Zuid-Holland verleent 48.000 euro voor groot onderhoud aan molen De Palmboom en een kleine 47.000 euro voor De Vrijheid.

Het gaat om bijdragen uit het jaarlijkse budget van de provincie voor groot onderhoud aan molens. Gedeputeerde Willy de Zoete kwam dat nieuws vandaag brengen in Schiedam. Zij bracht het Compliment voor het monument mee; de provincie reikt dit compliment maandelijks uit. Hugo Boogaard, directeur van de stichting De Schiedamse Molens, molenaar Theo de Rooij en Domien Akkermans van stichting Restauratie Werkplaats mochten de complimenten in ontvangst nemen. "Zij hebben de afgelopen jaren, mede met subsidie van de provincie, aan maar liefst vijf historische molens in Schiedam op succesvolle wijze groot onderhoud verricht", aldus de provincie.

Gedeputeerde De Zoete: “Het is prachtig om te zien hoe deze imposante windmolens, ooit opgericht ten behoeve van de Schiedamse jeneverindustrie, nog steeds in al hun glorie de skyline van Schiedam sieren. We zijn verheugd dat onze subsidies bijdragen aan het groot onderhoud van deze machtige windmachines. Zo kan iedereen ervan blijven genieten en houden niet alleen de molenaars, beheerders en vrijwilligers in Schiedam de molens draaiend, maar ook elders in Zuid-Holland.”

Het aantal ingediende subsidieverzoeken lag dit jaar (ingediend in 2020) beduidend hoger dan in de afgelopen jaren, aldus De Zoete. Het kwam daarom goed volgens haar goed van pas dat Gedeputeerde Staten besloten het subsidieplafond voor de komende vier jaar te verhogen met € 250.000, een verdubbeling van het eerder beschikbare budget.
In 2020 kwamen achttien aanvragen binnen, afkomstig van twaalf verschillende moleneigenaren. Hiervan heeft de provincie elf aanvragen volledig en een twaalfde gedeeltelijk gehonoreerd. Dit alles voor een gezamenlijk bedrag van € 500.000.